Här är allt du behöver veta om mensbajs

Här är allt du behöver veta om mensbajs

Har du någonsin tänkt: "Varför bajsar jag så mycket under mensen?" Du är inte ensam. Även om vi alla upplever mensdiarré finns det några saker vi fortfarande behöver veta om mensbajs.

Mensbajs är en normal men ofta förbisedd del av menstruationscykeln. Även om mensdiarré är en normal del av den kan den vara obekväm och påverka det dagliga livet.

Vi anser att förståelsen för mensbajs är en viktig del av förståelsen för och omsorgen om din kropp.

Så i den här artikeln kommer vi att gå in på vad mensbajs är, varför det händer och hur man hanterar det på ett effektivt sätt. Vi hoppas att du ska känna dig mindre ensam och mer informerad, så att du kan känna dig mer bekväm i din kropp.

Vad är mensbajs?

Mensbajs är en term som används för att beskriva förändringar i tarmvanorna under menstruationen. Dessa förändringar orsakas av hormonella svängningar som kan påverka musklerna i tarmväggen. Att förstå vad mensbajs är och varför det inträffar kan hjälpa individer att hantera sina symtom och lindra obehag.

Vad orsakar mensdiarré?

Det finns många faktorer som orsakar menstruationsdiarré. Nedan listas de specifika variabler som naturligt förekommer under menstruation och som bidrar till mensbajs.

Ökade muskelkontraktioner 

När du får mens kan frisättningen av hormoner som kallas prostaglandiner leda till ökade muskelsammandragningar i livmodern. Detta kan också påverka musklerna i din matsmältningskanal. Frisättningen av dessa hormoner kan också leda till ett ökat blodflöde till livmodern.

Ökat progesteron

Progesteron kan bromsa förflyttningen av mat och avfall. Detta kan leda till förstoppning och diarré. Att anstränga sig kan irritera ändtarmen och leda till inflammation. Denna inflammation kan sedan utlösa diarré när kroppen försöker rensa ut den.

Ökad nivå av prostaglandiner

Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som din kropp skapar som svar på skador, inflammation och andra tillstånd. Kroppen producerar dem i livmoderns slemhinna för att hjälpa den att dra ihop sig och avlägsna sig. Men de kan också påverka musklerna i mag-tarmkanalen, vilket leder till att mat och avfall rör sig snabbare genom matsmältningssystemet.

Förändringar i kosten

Du kan uppleva matbegär eller aptit under din menstruationscykel. Att konsumera livsmedel som innehåller mycket fett eller socker, eller att dricka alkohol eller koffein, kan irritera ditt matsmältningssystem och leda till diarré. Om du inte äter tillräckligt med fibrer eller dricker tillräckligt med vatten kan det orsaka förstoppning.

Ökad stress eller ångest

Effekterna av stress och ångest på matsmältningskanalen kan förvärras av hormonella förändringar under menstruationen, vilket resulterar i lös eller vattnig avföring. Stresshormoner som kortisol och adrenalin kan leda till att musklerna i mag-tarmkanalen drar ihop sig, vilket kan flytta maten snabbare genom systemet och bidra till diarré. Livmodern och tjocktarmen har en gemensam nervförsörjning, vilket innebär att sammandragningar i livmodern kan påverka tjocktarmen.

Varför bajsar jag så mycket när jag har mens? 

Kombinationen av hormonella förändringar, prostaglandiner med mera bidrar alla tillsammans och kan påverka matsmältningssystemet. Som ett resultat av allt detta får kvinnor att uppleva mer frekventa tarmrörelser eller diarré.

Hur man klarar av mensbajs

Allt är inte kört. Det finns ett par sätt att hjälpa dig att hantera menstruationsbajs som du kan tillämpa redan nu.  

Ät rent

En hälsosam och balanserad kost, som ofta förknippas med clean eating, kan hjälpa till att reglera hormoner, minska inflammation och främja tarmhälsan. Dessa faktorer kan indirekt förbättra symtomen, inklusive menstruationsbajs.

Att hålla sig hydrerad och konsumera fiberrika livsmedel kan dessutom hjälpa till att reglera tarmrörelserna under menstruationen.

Det är dock viktigt att notera att det inte finns något direkt eller etablerat samband mellan ren kost och minimering av menstruationsbajsande.

Håll koll på vad du äter

Att spåra vad du äter kan hjälpa till att identifiera eventuella kostutlösande faktorer som kan förvärra mensbajsande. Vissa livsmedel, till exempel bearbetade och fettrika livsmedel, kan bidra till inflammation och matsmältningsproblem som kan förvärra symptomen.

Genom att föra en matdagbok eller använda en spårningsapp som innehåller en matlogg kan du övervaka din kost och identifiera eventuella mönster eller korrelationer med dina symtom.

Detta kan hjälpa dig att göra mer välgrundade val om vad du ska äta för att minimera besvären, inklusive att minska eller eliminera livsmedel som verkar förvärra dina symtom.

Att följa din menstruationscykel kan dessutom hjälpa dig att förutse när symtom kan uppstå och planera därefter, t.ex. öka vatten- och fiberintaget för att reglera tarmrörelserna.

Träning 

Genom att delta i regelbunden fysisk aktivitet kan du förbättra den allmänna tarmfunktionen och minska stressnivåerna.

Motion ökar blodflödet till mag-tarmkanalen, vilket kan främja regelbundna tarmrörelser och minska förstoppning. Dessutom kan motion bidra till att minska stress och ångest, vilket kan bidra till matsmältningsproblem under menstruationen.

För att hantera bajsande under menstruation kan du överväga att ägna dig åt aktiviteter med låg inverkan, till exempel yoga eller promenader. Dessa typer av övningar kan vara särskilt hjälpsamma för att hantera symtomen.

Det är dock viktigt att lyssna på din kropp och anpassa din träningsrutin efter behov för att tillgodose eventuella obehag eller förändringar i tarmvanor under menstruationscykeln.

Drick mer vatten

När din kropp är uttorkad kan avföringen bli hård och svår att passera, vilket kan orsaka förstoppning. Genom att hålla dig vätskeklar kan din avföring behålla mer vatten, vilket gör den mjukare och lättare att passera.

Att dricka tillräckligt med vatten kan också hjälpa till att spola ut gifter och avfallsprodukter från kroppen, vilket kan bidra till matsmältningsproblem under menstruationen.

Dessutom kan vatten bidra till att minska uppblåsthet och kramper, som är vanliga symtom som också kan påverka tarmvanorna. För att hjälpa till att minimera bajsande under menstruation och andra symtom bör du sträva efter att dricka minst 8 glas vatten per dag och öka ditt intag.

Ta medicin

Att ta medicin kan vara ett alternativ för att minimera menstruationsbajsande genom att åtgärda eventuella underliggande medicinska tillstånd som kan bidra till matsmältningsproblem under menstruation.

Vissa mediciner kan hjälpa till att lindra kramper och inflammation, vilket indirekt förbättrar tarmvanorna. Om du har ett diagnostiserat medicinskt tillstånd, till exempel irritabel tarm (IBS), kan din läkare skriva ut läkemedel för att hjälpa dig att hantera dina symtom.

Det är dock viktigt att ta mediciner enligt anvisningar från sjukvårdspersonal och att vara medveten om eventuella biverkningar.

Prova tarmreglerande medel

För att minimera mensbajsande kan du ta avföringsupplösare som lindrar förstoppning, ett vanligt symtom under menstruation. Dessa läkemedel fungerar genom att lägga till fukt till din avföring, vilket gör det lättare att passera genom tarmarna och minskar behovet av att anstränga sig.

Tarmreglerande medel kan lindra obehag och uppblåsthet i samband med menstruationsbajsande. 

Att bibehålla en hälsosam kost och vätskenivåer stödjer hälsosamma tarmrörelser. Kom ihåg att det kan ta några dagar innan tarmreglerare börjar verka. Så var tålmodig och konsekvent med din användningen.

Överväga orala preventivmedel

Om du upplever menstruationsbajsande kan orala preventivmedel vara ett alternativ för dig att överväga. De kan hjälpa till att minimera menstruationsbajsande genom att reglera hormoner som kan bidra till matsmältningsproblem under menstruationen.

Genom att undertrycka ägglossningen kan orala preventivmedel minska nivåerna av prostaglandiner i kroppen. Detta är hormoner som kan orsaka tarmsammandragningar och diarré.

Detta kan leda till mindre obehag och mer regelbundna tarmrörelser. Det är dock viktigt att notera att preventivmedel inte är det bästa alternativet för alla. Rådgör alltid med läkare eller barnmorska.

Några fler saker du behöver veta om mensbajs

Med det sagt, här är några fler vanliga frågor som vi sammanställt så att du inte behöver leta någon annanstans.

Varför får jag förstoppning före menstruationen?

Förstoppning före menstruation kan orsakas av hormonella förändringar. Minskningen av östrogen- och progesteronnivåerna under den premenstruella fasen kan påverka ditt matsmältningssystem. Andra faktorer som stress, uttorkning och kostförändringar kan också bidra till förstoppning. Det är viktigt att hålla sig vätskeklar, äta en hälsosam kost och diskutera eventuella problem med en sjukvårdspersonal.

Varför blir min avföring mjukare under menstruationen?

Avföringen kan bli mjukare under menstruationen. Detta beror på en ökning av prostaglandiner, hormoner som frisätts. Prostaglandin kan orsaka sammandragningar i tarmarna, vilket leder till lös avföring. Det är viktigt att bibehålla god vätskebalans och en hälsosam kost för att stödja matsmältningshälsan.

Hur kan jag förhindra att min tampong kommer ut när jag bajsar?

För att förhindra att din tampong kommer ut när du bajsar ska du se till att sätta in den korrekt och använda lämplig absorptionsnivå. Att engagera dina bäckenbottenmuskler kan också hjälpa till att hålla tampongen på plats. Om du fortsätter att ha problem kan du överväga att byta till andra mensprodukter, som vår Iconic Classic Mid Waist, så att du inte behöver oroa dig längre.

Kan hälsotillstånd orsaka förändringar i tarmrörselserna?

Ja, vissa hälsotillstånd kan orsaka förändringar i avföringen under menstruationen. Tillstånd som irritabel tarm (IBS), endometrios och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) kan alla bidra till matsmältningsproblem, inklusive diarré, förstoppning och buksmärtor. Hormonella obalanser, t.ex. orsakade av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller sköldkörtelrubbningar, kan också påverka tarmrörelserna.

Varför luktar menstruationsbajs så illa?

Menstruationsbajs kan ha en starkare eller mer obehaglig lukt på grund av en kombination av hormonella förändringar och den naturliga avgången av livmoderslemhinnan. Hormonella förändringar under menstruationen kan orsaka en ökning av tarmsammandragningarna, vilket leder till snabbare matsmältning och mindre absorption av avfallsprodukter. Att upprätthålla goda hygienrutiner och hålla sig vätskeklar kan hjälpa till att minska lukten.

Varför gör det ont att bajsa under min mens?

Prostaglandiner kan orsaka sammandragningar i livmodern och tarmarna. Hormonella förändringar under menstruationen kan också påverka balansen av bakterier i tarmen. Att bibehålla god vätskebalans och en hälsosam kost kan hjälpa till att stödja matsmältningshälsan. Om du upplever svåra smärtor och tarmrörelser under din menstruation rekommenderas att du konsulterar en sjukvårdspersonal.

Måste jag byta mensunderkläder varje gång jag bajsar?

Det är inte nödvändigt att byta menstrosor varje gång du bajsar, men det kan vara ett personligt önskemål baserat på komfort. Vissa personer kan välja att byta underkläder efter varje avföring för att känna sig fräscha och rena. Om du använder mensunderkläder med ett absorberande lager är det inte nödvändigt.

När ska man träffa en läkare om förändringar i menstruationsbajs?

Du bör överväga att uppsöka en läkare om du upplever betydande eller ihållande förändringar i avföringen eller gastrointestinala symtom under din menstruation. Dessa symtom kan vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd, till exempel endometrios, inflammatorisk tarmsjukdom eller en gastrointestinal infektion. En läkare kan utföra en fysisk undersökning och kan rekommendera ytterligare tester eller behandling.

Avslutande tankar

Sammanfattningsvis kan du hantera menstruationsbajs, ett vanligt och obekvämt symtom på menstruation, med en hälsosam livsstil och rätt kosttillskott.

Att äta mycket fiberrika livsmedel, som frukt, grönsaker och fullkorn, kan hjälpa till att hålla ditt matsmältningssystem friskt och förebygga förstoppning. Att hålla sig hydrerad genom att dricka mycket vatten, örtte och andra koffeinfria drycker kan också hjälpa till att reglera tarmrörelserna och förebygga obehag under menstruationen. Övningar, till exempel raska promenader, yoga eller simning, kan hjälpa till att stimulera tarmrörelserna och lindra förstoppning.

Om du upplever ihållande eller svåra symtom är det bäst att rådgöra med en sjukvårdspersonal. De kan hjälpa till att avgöra om det finns ett underliggande medicinskt tillstånd som orsakar dina symtom och ge lämplig behandling.

Tillbaka till blogg