Menstruationshygien

Håll dig ren och säker: En omfattande guide till menstruationshygien

Om du inte vet hur du ska ta hand om dig själv under menstruationen på rätt sätt kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Det är därför du måste praktisera god menstruationshygien för att förebygga infektioner i reproduktions- och urinvägarna.

Det finns många myter och missuppfattningar om menstruation. Men med rätt kunskap och rätt metoder kan du hålla dig frisk och bekväm under din menstruationscykel. Det är alltså viktigt att utbilda sig och ta väl hand om sig själv under denna tid.

I den här artikeln delar vi med oss av allt du behöver veta om menstruationshygien. 

Varför är det viktigt med menstruationshygien?

Vi kan inte nog betona vikten av menstruationshygien. Den är avgörande för kvinnors hygien eftersom den kan bidra till att förebygga infektioner i könsorganen och urinvägarna. Dålig menstruationshygien kan leda till alla möjliga hälsoproblem, som till exempel infektioner i könsorganen (RTI), som kan orsaka allvarliga komplikationer.

Men den goda nyheten är att du kan förebygga dessa problem och främja en god hälsa under menstruationen genom att ha en god menstruationshygien. Detta innebär bland annat att du använder rena och lämpliga produkter för kvinnlig hygien så att du kan känna dig bekväm och säker under din menstruationscykel.

Vad orsakar dålig menstruationshygien?

Det finns många saker som kan bidra till dålig menstruationshygien - de flesta av dem är försummelse eller dåliga rutiner för kvinnlig hygien. Dessa orsakar utmaningar som kan göra det svårt för kvinnor och flickor att ta väl hand om sig själva under sin menstruationscykel, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Effekter av dålig menstruationshygien

Nedan listar vi några hälsoproblem som ofta uppstår om du inte tar din menstruationshygien på allvar. 

Svampinfektion

Svampinfektioner är ett vanligt problem för många kvinnor när det gäller vaginal hälsa. Symtomen är klåda, sveda, irritation, vit urladdning och ibland inflammation. 

Om du inte byter hygienprodukter regelbundet eller använder smutsiga produkter kan du öka risken för infektioner. Om du vill förebygga eller behandla en infektion är det viktigt att gå till en läkare.

Urinvägsinfektion (UTI)

UTI kan vara en verklig utmaning för kvinnor, särskilt gravida kvinnor. Det orsakas av bakterier som infekterar urinblåsan och kan även påverka njurarna. UTI kan göra det smärtsamt att kissa och skapa en känsla av att det är bråttom att gå, vilket kan vara obekvämt. Det kan bero på förändringar i pH-värdet i vaginalområdet och dålig menstruationshygien.

Bakteriell infektion

Ett av de vanligaste problemen som kan uppstå på grund av dålig kvinnohygien under menstruationscykeln är bakteriell vaginos. Detta orsakas av en överväxt av skadliga bakterier.

Om du låter samma binda sitta på i 8-10 timmar under menstruationen kan du öka risken för bakterieinfektioner. Om du dessutom är sexuellt aktiv, gravid eller har en intrauterin spiral bör du vara uppmärksam på kvinnlig vård för att undvika bakteriell vaginos.

Jästinfektion

Jästinfektioner är en vanlig svampinfektion orsakad av Candida Albicans som nästan alla kvinnor drabbas av minst en gång i livet. 

Din vagina har ett ekosystem av goda bakterier som hjälper till att upprätthålla balansen. Men när ditt immunförsvar är försvagat kan svampen växa och orsaka en infektion. Tänk på att dåliga menstruationshygienrutiner kan förvärra detta tillstånd ytterligare.

Hur kan jag förbättra min menstruationshygien? -5/6/7

En god menstruationshygien innebär att du använder rätt produkter och följer goda rutiner för att förbättra din hygien och bibehålla din allmänna hälsa under menstruationscykeln. 

Därför har vi nedan listat några tips om korrekt kvinnohygien som du alltid bör komma ihåg. 

Välj Preferred Menstrual Product

Det finns många mensprodukter på marknaden idag. Det finns bl.a. bindor, tamponger, menskoppar och mensbyxor. 

De flesta kvinnor föredrar att använda bindor eller tamponger. När du väljer tampong är det viktigt att välja den bästa absorptionsgraden för ditt flöde. Vissa kvinnor föredrar att använda en typ och ett märke av mensskydd under hela sin cykel. 

Naturligtvis föredrar vissa kvinnor också återanvändbara alternativ som menstruationstrosor, koppar och skivor. Dessa anses vara en bra långsiktig investering, sparar mer pengar i slutändan och är bekväma. 

Ändra regelbundet

Du kanske inte är medveten om att menstruationsblodet kan förorenas med organismer från din kropp när det lämnar den. Dessa organismer kan föröka sig i en varm och fuktig miljö och leda till hälsoproblem som urinvägsinfektioner, vaginala infektioner och hudutslag. 

För att förhindra detta bör du byta bindor var sjätte timme och tamponger varannan timme. Om du låter en tampong sitta kvar för länge kan det orsaka toxiskt chocksyndrom, vilket kräver omedelbar behandling och kan leda till allvarliga komplikationer eller till och med till döden. Kom ihåg att anpassa schemat efter dina individuella behov.

Tvätta regelbundet

Tvätta dig regelbundet för att hålla dig fräsch under perioden. 

Kom ihåg att blod kan samlas i hudveck runt vaginala området, vilket kan ge upphov till dålig lukt. För att undvika detta bör du tvätta ditt vaginala område och dina blygdläppar med vatten innan du byter bindan. Om du inte kan göra det, använd toalettpapper eller servetter för att rengöra området.

Undvik hårda kemiska hygienprodukter

När det är din tid i månaden är det viktigt att ha en god kvinnohygien för att undvika obehag och irritation. 

Se till att tvätta ditt könsorgan endast med varmt vatten. Detta innebär också att du bör undvika att använda kemiska produkter och tvålar som kan orsaka problem som klåda och kraftigare flytningar från slidan. Du kan dock använda mjuka, kemikaliefria våtservetter eftersom detta är ett bra alternativ för att upprätthålla hygienen under din menstruationscykel.

Tvätta på rätt sätt

När du rengör ditt intima område ska du använda en mild tvättprodukt som är speciellt framtagen för känslig hud. 

Undvik att använda vanlig kroppstvål eller tvål, och använd aldrig spolvätska eller schampo på ditt intimområde. Dessa produkter kan rubba den naturliga balansen i din vaginala flora och surhetsgrad. Välj i stället en intimtvätt eller använd bara varmt vatten och din hand för att rengöra området.

Torka från framsida till baksida

När du torkar dig med toalettpapper ska du tänka på rätt teknik för att undvika infektioner. 

Om du torkar bakåt till framsidan kan du utsätta din vagina för skadliga anala bakterier, vilket ökar risken för urinvägsinfektioner och jästinfektioner. Kom ihåg att alltid torka dig framifrån och bakifrån och att hålla vaginal och anal torkning åtskilda för att hålla dig frisk.

Bär bekväma kläder

Under menstruationscykeln rekommenderas bekväma kläder. Välj löst sittande kläder av bomull så att din kropp kan andas och för att förhindra att svett bildas, vilket kan skapa en grogrund för bakterier. Undvik att bära tajta kläder och minimera all onödig stress på din kropp.

Utöva säkert sex

Oskyddat sex är farligt, oavsett om du har mens eller inte. Det kan öka risken för att få eller föra vidare blodburna sjukdomar som hiv eller hepatit B. 

Du kan fortfarande ha sex under din cykel. Se bara till att använda en barriärmetod som kondomer för att skydda dig. Även om du har sex med någon som inte har en penis är det fortfarande en bra idé att utbilda dig själv i andra säkra sexmetoder för att minimera risken för att smittas av könssjukdomar.

Kasta använda sanitetsprodukter på rätt sätt

Det är viktigt att du gör dig av med använda tamponger och bindor på rätt sätt för att förhindra infektioner och obehaglig lukt. Linda in dem väl innan du slänger dem för att hålla inne lukten och bakterierna. 

Spola inte ner dem i toaletten för att undvika proppar. Kom dessutom ihåg att tvätta händerna ordentligt efter att du kastat dem.

Akta dig för kuddeutslag

Om du har ett kraftigt flöde under din menstruation kan du också få ett utslag på bindorna. Detta händer när bindan blir våt och gnider mot låren och irriterar ljumskarna. 

Det bästa är att hålla sig torr under menstruationen. Men om du får utslag finns det några åtgärder som du kan vidta för att bli av med det. 

  1. Byt dina bindor regelbundet och håll det drabbade området torrt.
  2. Att applicera en antiseptisk salva efter badet och före sängen kan hjälpa till att läka utslagen och förhindra ytterligare irritation.

Om det blir värre eller om utslagen inte försvinner är det troligen dags att besöka din läkare. De kan skriva ut ett medicinskt pulver som håller området torrt och behagligt.

Undvik att dubbla menstruationsprodukter

Om du ofta har ett kraftigt flöde kan du ha övervägt att använda två bindor, en tampong och en binda eller till och med en binda med en tygbit. Även om detta kan verka som en bra idé är det inte det bästa alternativet.

Det är bättre att byta hygienprodukter regelbundet för att upprätthålla en god menstruationshygien än att dubbla. Att lägga på varandra kan leda till utslag, infektioner och till och med toxiskt chocksyndrom när det gäller tamponger. Istället kan mensbyxor användas som extra skydd.

Ta bad regelbundet

Låt oss rensa ut den myten: det är inte bra att bada under menstruationen. Detta gällde förr i tiden när vattenkällorna var ohygieniska.

Att ta ett bad är en av de bästa sakerna du kan göra för din kropp under menstruationen. Det är en chans att rengöra dina privata delar noggrant. Dessutom kan det hjälpa till att lindra menstruationskramper och ryggvärk, förbättra ditt humör och få dig att känna dig mindre uppblåst. Dessutom kan en varm dusch riktad mot ryggen eller magen hjälpa mot ryggvärk eller menskramper. 

Ha ett menskit med på resande fot

Det är viktigt att vara beredd. Därför uppmanar vi dig att ha extra mensbyxor, servetter, våtservetter, handdesinfektionsmedel, smärtstillande medicin och, om det behövs, en tub med antiseptisk medicin nära till hands.

Det är bäst att förvara dem i en påse som du alltid kan ha med dig. Ett kit ser till att du enkelt kan upprätthålla din kvinnliga hygien även när menstruationen kommer för tidigt eller överraskande.

Hantering av menstruationshygien är en allvarlig sak

Det är viktigt med god menstruationshygien! Det är viktigt att se till att du har tillgång till lämpliga produkter och faciliteter för kvinnlig hygien.

Det handlar inte bara om komfort och att känna sig ren. Genom att följa goda rutiner för kvinnlig hygien kan du bevara din hälsa och ditt välbefinnande. Dessutom kan dålig menstruationshygien leda till infektioner, social isolering och till och med leda till att du missar skolan eller arbetet om det blir värre.

Det är lätt att uppnå en god menstruationshygien med rätt mensbyxor! Håll dig ren, torr och bekväm på språng eller i ditt hem med Iconica idag!
Tillbaka till blogg