Hur får du din period att sluta snabbare: De säkra sätten

Hur får du din period att sluta snabbare: De säkra sätten

Låt oss vara tydliga: Vi förespråkar att normala kroppsfunktioner ska firas och att stigmatiseringen av dem ska avskaffas. Vi kan dock inte bortse från den fruktansvärda smärtan, de oändliga uppblåsthet, humörsvängningar och hudutslag som kvinnor går igenom. Många kvinnor känner sig faktiskt fångade i en cykel som kan vara obehaglig, oförutsägbar och obekväm. 

Jag försöker räkna ut när jag ska ha min mens

Det finns få vetenskapliga undersökningar och studier om hur man kan avsluta perioderna snabbare. Som tur är finns det tips på enkla och snabba metoder som visat sig fungera för vissa kvinnor. I den här artikeln kommer vi att lära oss om den vanliga menstruationscykeln, titta på naturliga sätt att påskynda din menstruation efter att den börjat och ge alternativ för att stoppa menstruationer på lång sikt. Vissa metoder kräver hjälp av sjukvårdspersonal. 

Innehållsförteckning:

 • Vad är en menstruationscykel?
 • Vad styr menstruationscykeln?
 • Faktorer som påverkar hur länge perioderna varar
 • De bästa naturliga sätten att få din menstruation att sluta snabbare
 • Stoppa din menstruation på lång sikt
 • Vanliga frågor

  Vad är en menstruationscykel?

  Först och främst ska vi lära känna menstruationscykeln.

  Varje kvinna har sin egen menstruationscykel. Varje månad förbereder sig kvinnans kropp på att släppa ut ett ägg, en äggcell, för att eventuellt befruktas av en manlig spermie. Det är kroppens bearbetning för en eventuell graviditet.

  Den genomsnittliga menstruationscykeln är 28 dagar lång och varierar från kvinna till kvinna. Blödningen börjar på dag 1 eller 2 av  menstruationscykeln och varar vanligtvis i 4-7 dagar. Det är då vi börjar använda mensprodukter som tamponger, bindor, menskoppar eller mensunderkläder. Det är viktigt att prova sig fram och hitta en produkt som passar dig bäst eftersom varje kvinnas behov och komfortnivå är unik. Perioden är ibland lätt och luftig. Andra gånger är den extra tung och obehaglig. Låt oss se hur cykeln fungerar och hur du kan avsluta menstruationen snabbare.

  Menstruationscykeln kan delas in i fyra olika faser: menstruation, follikelfas, ägglossning och lutealfas. Under varje fas frigörs hormoner som orsakar förändringar i kroppen. 

  Hormoner som styr menstruationscykeln

  Här är de fyra menstruations faserna:

  1. Menstruation

  Menstruation är också känt som att du får din mens. Detta är den första cykeln och på vissa sätt den sista fasen av din menstruationscykel. Den genomsnittliga menstruationen varar i 5 dagar men kan variera från 3-7 dagar, beroende på din cykel.

  2. Follikulär fas

  Det är ett nödvändigt steg i din menstruationscykel för att förbereda dig för en graviditet. Det är när din kropp förbereder sig för att släppa ut ett ägg och slutar när det släpps ut. Den genomsnittliga längden är 16 dagar. I allmänhet kan den pågå någonstans mellan 11-27 dagar. Östrogen är det primära hormonet i denna fas. Det ökar livmoderns inre skikt efter menstruationen och stimulerar tillväxten av folliklarna i äggstockarna. 

  3. Ägglossning

  Ovulation är frigörandet av ägget från äggstocken (mitt i cykeln) som ett resultat av en ökning av luteiniserande hormon (LH) och follikel stimulerende hormon (FSH) under föregående dag. Ovulationen sker i slutet av follikelfasen, 13-15 dagar före början av nästa menstruation. Under denna fas når östrogenet en topp före och sjunker kort därefter. Efter frigörelsen går det mogna ägget in i äggledaren där befruktning sker - om det finns spermier. Det obefruktade ägget sönderfaller efter 24 timmar. 

  4. Lutealfasen

  Efter ägglossningen minskar nivåerna av FSH och LH. C orpus luteum uppträder direkt efter ägglossningen. Det är en normal typ av cysta (grupp av celler inuti äggstockarna) som bildas under varje menstruationscykel. Livmoderns slemhinna blir vanligtvis tjockare för att förbereda sig för en eventuell graviditet i denna fas. 

  Corpus luteum producerar progesteron. Här kan två scenarier inträffa. Om befruktning sker fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Detta förhindrar att livmoderslemhinnan lossnar. Om befruktning inte sker sönderfaller corpus luteum, progesteronnivåerna sjunker och detta signalerar att livmoderslemhinnan börjar avta.

  Vad styr menstruationscykeln?

  Nu när vi har lärt oss mer om menstruationscykeln är det dags att gå in på hormoner. 

  Mina rasande hormoner

   Hormoner styr menstruationscykeln. Överraskande nog börjar allt i hypotalamus. Hypotalamus är den del av hjärnan som frigör gonadotropinfrisättande hormon (GSH). GSH påverkar hypofysen (som ligger vid hjärnans bas) och inducerar produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH) och lutiniserande hormon (LH). Ja, de hormoner som frigörs i hjärnan är ansvariga för äggstockarnas normala funktion. Perioder är ganska fascinerande, eller hur?

   Låt oss titta på de hormoner som styr menstruationscykeln:

    • Follikelstimulerande hormon (FSH) frisätts från hypofysen. Dess primära funktion är att stimulera äggstocks folliklar att producera 10-20 små kapslar som kallas folliklar. Ett omoget ägg finns inuti varje follikel. Dessa folliklar växer under din cykels fas.
    • Östrogen är allmänt känt som ett kvinnligt könshormon. Det växer och mognar din livmoderslemhinna. Detta är den slemhinna som vanligtvis avges under menstruationen. Den mognande follikeln producerar östrogen, som ökar under follikelfasen och når sin topp en dag eller två före ägglossningen. Stigande östrogennivåer signalerar till hypofysen att den ska bromsa FSH-produktionen och börja producera mer LH. Detta hormon är rikligt förekommande under follikelfasen.
    • Luteiniserande hormon (LH) utlöser ägglossning. Hypofysen producerar också LH. Det orsakar att en mogen äggstocksfollikel brister, vilket frigör ett ägg som är redo för befruktning.
    • Testosteron ökar något efter att LH ökat. Sexlusten ökar vanligtvis just vid den mest fertila tiden i cykeln. Detta kan vara anledningen till att du känner dig livlig. *blink*
    • Progesteron balanserar effekterna av östrogen. Säg hej till det andra kvinnliga könshormonet! Detta hormon produceras huvudsakligen efter ägglossningen av corpus luteum och är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. Det kontrollerar uppbyggnaden av livmoderslemhinnan och upprätthåller en mogen livmoderslemhinna under tidig graviditet. Om graviditeten uteblir blir corpus luteum inaktivt. Detta leder till att progesteronnivåerna sjunker och menstruationscykeln börjar om från början igen.

        Faktorer som påverkar hur länge perioden varar

        Flera faktorer påverkar din cykel. Ålder är en faktor; till exempel blir din menstruation lättare och mer regelbunden när du blir äldre. Förändringar i din menstruationscykel kan också orsakas av:

        • Extrem viktminskning eller viktökning
        • Hormonell obalans
        • Överdriven motion
        • Kostförändringar.
        • Ökad stressnivå.
        • Infektioner i reproduktionsorganen, såsom bäckeninflammation (PID).
        • Tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

         De bästa naturliga sätten att få din menstruation att sluta snabbare

         Vi har alla varit där. Du tittar på din menstruationskalender och oavsett hur förutsägbar din menstruation är, fruktar du den. Vi önskar att vi kunde kontrollera när den kommer och när den går, eller om den ens kommer överhuvudtaget. 

         En hälsosam och balanserad livsstil är i allmänhet nyckeln till kortare perioder. Det är också en trygghet att veta att det finns alternativ att prova när vi behöver det. 

         Här är några naturliga metoder som du kan prova för att påskynda denna tid i månaden.

         1. Få orgasm(er)

          Orgasm, oavsett om det är från sex eller onani, är i allmänhet en bra idé. Bonuspoäng är att det kan hjälpa till att förkorta din mens och rädda dig från hemska menskramper. En orgasm stimulerar sammandragningar i livmodern som hjälper menstruationsblodflödet. Fler sammandragningar innebär att mer blod pressas ut. Det finns inte mycket vetenskaplig forskning som stöder detta, men det skadar inte att försöka!

          2. Motionera regelbundet

           Motion och mens är två saker som ofta förbises när det gäller kvinnors livsstil. Det finns dock många fördelar med att träna. Hälsosam konditionsträning och träningsrutiner kan hjälpa till att lindra mens. 

           Träning lindrar också menskramper och uppblåsthet eftersom det ger dig endorfiner (lyckohormoner) och minskar vattenretentionen. Starkare muskler är lika med bättre cykelfunktion, vilket kan bidra till att minska menstruationens längd. Kom ihåg att hålla träningen med måtta och inte överdriva den. Det räcker med en 30-minuters promenad, lätt kroppsövning eller en kort vandring med en vän. Kom ihåg att lyssna på din kropp och ta en paus om aktiviteten förvärrar din mens. 

           3. Välj en lämplig sanitetsprodukt

            Tamponger suger upp menstruationsblod. De blockerar dock också en del av det inre menstruationsflödet. Denna absorberande verkan innebär att de kan störa ditt flöde och förlänga blödningstiden. 

            Sanitetsprodukter: menskoppar, bindor, tamponger, Iconica mensunderkläder

            Lyckligtvis finns det många andra alternativ för mens, som menskoppar, återanvändbara bindor och mensunderkläder. Menskoppar håller området fritt när det samlar blod och inte som absorberande barriärer. Periodtrosor (t.ex. ICONICA) är läckagesäkra, bekväma och framför allt uppmuntrar de till "fri blödning" och hindrar inte menstruationsflödet. Varje kvinnas erfarenhet kan vara annorlunda, och vi ser ingen skada i att prova olika sanitetsprodukter. 

            4. Ta näringstillskott

            Dessa kosttillskott finns i stor utsträckning på apoteket eller på nätet i form av kapslar eller pulver. Om inte, kan du konsumera dem i sin naturliga form, som finns i färska livsmedel. Förutom deras immunstärkande fördelar bidrar de också till att menstruationerna tar slut snabbare. Några kosttillskott som hjälper är:

            • Zink
            • C-vitamin
            • B6-vitamin

             Zink bidrar till normal utveckling och ägglossning under menstruationscykeln. En väl fungerande äggstock innebär en sundare och mer regelbunden cykel, och därmed en typisk blödningsperiod. Naturliga livsmedel som innehåller mycket zink är magert nötkött, baljväxter, nötter, skaldjur och ägg.

             C-vitamin höjer östrogennivåerna och minskar samtidigt progesteronnivåerna. Denna hormonella förändring hjälper livmodern att dra ihop sig, bryta ner livmoderslemhinnan och eventuellt förkorta menstruationen. Bra källor till C-vitamin är citrusfrukter (tänk apelsiner), broccoli, brysselkål och paprika.

             Ett annat potentiellt tillskott som kan hjälpa är vitamin B6. Vitamin B6 främjar normala menstruationshormoner genom att sänka östrogenet och öka progesteronet. Detta innebär en kortare menstruations tid och mer hanterbara PMS-symptom. Vitaminer finns i en rad olika livsmedel som havre, bananer, fläsk och sojabönor.

             5. Håll dig återfuktad

             Att regelbundet dricka 1600-2000 ml vatten dagligen förebygger uttorkning. Genom att hålla kroppen hydratiserad förhindrar du att blodet blir tjockare, vilket hjälper till att lindra menskramper och PMS. När blodet inte är koagulerat uppmuntrar det ett hälsosamt menstruationsflöde och kan därför hjälpa till att få slut på menstruationen snabbare. Om du inte gillar smaken av vanligt vatten kan du ge det smak genom att blanda det med citronskivor.

             Håll dig återfuktad

             6. Prova växtbaserade läkemedel

              Örter är utmärkta för att stödja välbefinnande i allmänhet. De kan vara en effektiv naturlig behandling. Njut av dem på det sätt du vill ha dem, oavsett om det är i ett kosttillskott, te eller i dina favoriträtter som du lagar hemma. Vissa örter kan faktiskt bidra till att förkorta din menstruation. Några alternativ är:

              Fänkålsfrön: Fänkål har en smärtstillande effekt. Den hämmar menstruationssmärta och hjälper till att påskynda menstruationsblodet. När mer blod kommer ut leder det till en snabbare menstruation.
               Hallonblad: I en forskningsöversikt från 2003 står det att hallonblad hjälper till att kontrollera överdrivet menstruationsflöde och morgonsjuka. De sammandragande egenskaperna hos hallonbladen har också en lugnande effekt.
                Plantainsirap: Det är inte bara gott med mjölbananer, utan de kan också behandla kraftiga menstruationsblödningar. En studie från 2019 visar att konsumtion av sirap av mjölbankssirap minskar kraftiga menstruationsflöden. Prova att lägga till en matsked mjölbankssirap i din morgonrutin och se om det fungerar. 
                 Ingefära: Ingefära är en naturlig antiinflammatorisk ört som hjälper till att lindra menskramper och kraftiga blödningar. Konsumera ekologiskt eller pulveriserat. 1500 mg per dag är det rekommenderade dagliga intaget.
                  Syrén av myrtenfrukt: Det är inte många som vet att myrtenfrukter och -blad har vissa hälsofördelar. I en studie publicerades att deltagarna tog 15 ml av sirapen dagligen, vilket resulterade i ett minskat antal blödningsdagar. 

                  7. Håller en hälsosam vikt

                  Viktsvängningar kan leda till oregelbundna menstruationer. Kvinnor med hälsosam vikt har sundare flöden och mer regelbundna cykler än de som är överviktiga eller underviktiga. 

                  Överviktiga kvinnor har ett överskott av fettceller. Detta ökar östrogennivåerna och bidrar till kraftigare flöden, oregelbundna cykler, ökad mensvärk och uppblåsthet. Å andra sidan kan underviktiga kvinnor eller kvinnor som lever med ätstörningar som bulimi och anorexia nervosa drabbas av menstruationsstörningar.

                  Om du har haft kraftiga eller uteblivna menstruationer kan du tala med din läkare om att testa hormoner. De kan också ge dig tips för att hjälpa dig att återfå en regelbunden menstruationscykel. Det här steget erbjuder ingen kortsiktig lösning för att få slut på mens snabbare just nu. Att ta ansvar för att nå en hälsosam vikt kommer dock att hjälpa dina framtida menstruationscykler. 

                  8. Få god sömn

                  Att sova tillräckligt (7-8 timmar) hjälper till att hantera stressnivåer. Sömn av god kvalitet uppmuntrar optimal hormonbalans, vilket ger en hälsosam menstruationscykel. Sätt upp en ritual vid sänggåendet; undvik skärmtid en timme före sömnen, gör lätta stretchövningar på sängen och meditera. När kroppen är ordentligt utvilad fungerar den också på en optimal nivå. 

                  Stoppa din menstruation på lång sikt

                  Hormonellt preventivmedel du kan använda

                   Kom ihåg att inte alla naturliga metoder för att få perioderna att sluta snabbare är lämpliga för alla. Det finns andra sätt som kvinnor kan försöka få menstruationerna att stanna upp eller mer långsiktigt. För vissa kvinnor kommer den tiden i månaden med dagar av kraftiga blödningar eller fruktansvärda menskramper. Andra har medicinska problem som blödningsstörningar, anemi och endometrios. Perioder kan vara obekväma, stökiga och dyra! 

                   Tack vare preventivmedel kan du stoppa din menstruation i veckor, månader eller till och med år. Vi kan höra jubel och lättnadens suckar! 

                   Läkare har en term för detta: "menstruationsundertryckning". Menstruationsundertryckning är säkert och innebär en låg risk för de flesta kvinnor. Vi uppmuntrar dig att försöka med nedanstående tips under medicinsk övervakning. Låt oss titta på några av de alternativ som finns tillgängliga:

                   a. Hormonella p-piller

                   P-piller kan vara den mest tillförlitliga metoden för att ändra eller kontrollera menstruationscykeln och den genomsnittliga menstruationslängden. De kombinerade hormonella preventivmedlen innehåller östrogen och gestagen. Eftersom de reglerar hormonella fluktuationer och hjälper till att undertrycka ägglossningen kan de lätta eller stoppa dina menstruationer. 

                   b. Preventivt implantat

                   Preventivmedelsimplantatet (även kallat nexplanon) är en mycket tunn och flexibel plaststav, ungefär lika stor som en tändsticka. Implantatet placeras under huden i din överarm av en läkare eller sjuksköterska. Det kan sitta kvar där i upp till tre år. 

                   Implantatet innehåller ett progestogenhormon som kallas etonogestrel och som långsamt frigörs i blodet. Denna process hämmar ägglossningen och förhindrar follikelutveckling, vilket leder till färre eller uteblivna menstruationer. Denna metod fungerar i allmänhet i tre år. 

                   c. Intrauterina anordningar (IUD)

                   En intrauterin spiral (IUD) är en typ av preventivmedel. Läkare sätter in en spiral i din livmoder och den håller mellan 3 och 10 år, beroende på typ och märke. Du kan välja hormonella eller icke-hormonella spiraler. Hormonella spiraler minskar blodförlusten bättre än orala preventivmedel. Ingreppet är i allmänhet snabbt och smärtfritt. 

                   Bonuspoäng: du behöver inte oroa dig för att missa ett piller med den här metoden. Om du inte gillar att ha spiral eller om du bestämmer dig för att bli gravid kan du alltid ta bort spiralen i förtid.

                   Vanliga frågor

                   Är det säkert att få din mens att sluta snabbare?

                    När det görs på ett säkert sätt är det inte farligt att få sin menstruation att upphöra snabbare vid vissa tillfällen. Det är osäkert om du vill ta bort några dagar från din mens varje månad på grund av en ovanligt lång menslängd. Prata med din läkare om din menstruation är exceptionellt lång (mer än 7 dagar), extremt tung eller orsakar smärtsamma kramper. Det kan finnas underliggande medicinska problem. 

                    Är det bättre att använda tamponger eller bindor för att förkorta menstruationen?

                     Tamponger suger inte bara upp menstruationsblod utan blockerar också en del av det inre menstruationsflödet, vilket kan förlänga menstruationen. Vi föreslår att du provar andra hygienprodukter som inte hindrar blodflödet, till exempel återanvändbara bindor, menskoppar eller mensunderkläder. 

                     Hur vet du om din menstruation är oregelbunden?

                      Under de första menstruationsåren har unga kvinnor oftast oregelbundna menstruationer. Perioderna blir kortare och stabiliseras mellan ett och tre år efter den första blödningen. Det anses vara oregelbundet om dina menstruationer har mindre än 21 dagars mellanrum eller mer än 35 dagars mellanrum. Rådgör med en sjukvårdspersonal för att vara säker.

                      Blöder du mindre om du dricker vatten?

                       Att dricka 8-9 glas vatten förebygger uttorkning och blodproppar under perioden. Detta leder till ett sundare menstruationsflöde, vilket kan leda till en kortare period. Du kan också prova örtteer eller infusionsvatten för att öka ditt dagliga H2O-intag.

                       Kan citronsaft fördröja menstruationen?

                        Det finns inga betydande bevis för att citronjuice påverkar hur hormoner utlöser livmodern för att orsaka detta. Det finns blandade erfarenheter. Vissa kvinnor har tagit citronsaft, vilket hjälpte till att fördröja menstruationen, medan det för vissa kvinnor inte gjorde det.

                        Avslutande tankar

                        I verkligheten är det svårt att hitta ett säkert sätt att stoppa menstruationerna omedelbart när de väl har börjat. Allt hopp är dock inte förlorat. Vissa strategier och mediciner kan hjälpa till att hantera ditt menstruationsflöde. Du kan också använda olika metoder för att hoppa över en menstruation långt innan den börjar. 

                        Prata med din läkare eller gynekolog om din mens är i vägen för din hälsa och/eller lycka. Oregelbunden längd på menstruationen, mycket kraftiga flöden och fruktansvärda menskramper är bara några skäl till att du bör göra det. Var medveten om förändringar i din kropp.

                        I slutändan är alla kvinnors kroppar olika och du måste ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Har du någonsin försökt få din mens att sluta snabbare? Dela med dig av dina erfarenheter nedan, vi vill gärna veta!

                        Tillbaka till blogg