Hur man blir av med mensvärk och kramper: Den kompletta guide

Hur man blir av med mensvärk och kramper: Den kompletta guide

Menstruation, även kallad mens är en normal vaginal blödning som är en del av kvinnans månatliga cykel. Mensvärk är den vanligaste biverkningen av menstruation. De kan även kallas för menskramp då de flesta kvinnor upplever kramper under sin menstruation någon gång i livet. Det suger. Vi förstår det helt och hållet.

Kvinna med smärta

Kvinnor i alla åldrar och samhällsgrupper lider av mensvärk. Det är ett vanligt problem (ja, du är inte ensam!) Det finns många sätt att hantera menskramper. Den här artikeln kommer att utforska några av de mest effektiva och lättillgängliga sätten att bli av med menskramper.

Innehållsförteckning:

 • Vad är mensvärk?
 • Vad orsakar menskramper?
 • Typer av kramper i menstruationen
 • Hur blir man av med kramper?
 • De bästa naturliga livsmedlen för att hjälpa till att bli av med menskramper
 • Vanliga frågor

Vad är mensvärk?

I grund och botten är mensvärk en typ av smärta som kvinnor upplever under sin menstruationscykel. Dysmenorré är den medicinska termen för menstruationssmärta eller menskramper.

De vanligaste områdena där man kan känna en stickande, krampande smärta är:

 • Underliv och bäcken
 • Nedre delen av ryggen
 • Insida av låren
Hur man blir av med mensvärk och kramper

Du kan också ha andra symtom:

 • Illamående
 • Diarré
 • Huvudvärk

Smärtan kan kännas som en molande smärta (mild) eller stark smärta (extrem), men den kommer oftast i vågor. Kvinnor kan uppleva menskramper några dagar före menstruationen, under hela menstruationen eller upp till två veckor efter att menstruationen har upphört. Du kan få kramper när du får din första mens och de blir mer eller mindre smärtsamma under livets gång. (pheeww!).

Obehaget kan vara irriterande och för vissa kan mensvärk vara ett hinder i vardagen. Det finns också några få som inte upplever någon smärta alls. Hur som, de är ingen skön upplevelse med mensvärk.

Vad orsakar menskramper?

Menskramper orsakas av prostaglandiner (pross-tuh-GLAN-dinz), som är hormonliknande ämnen vilket orsakar sammandragningar i livmodern. Låt oss bli lite vetenskapliga.

Nivån av prostaglandiner i livmoderslemhinnan ökar när du närmar dig menstruationen varje månad. Livmodern drar ihop sig eftersom den trycker ut livmoderslemhinnan som har byggts upp under menstruationen. Sammandragningarna orsakar tryck på bäckenområdet, vilket leder till kramper och smärta.

Det finns många orsaker till mensvärk, men hormonella förändringar under din cykel är de som oftast orsakar kramperna.

Ovulationssmärta eller ägglossningsmärta som det också heter kan kännas som mensvärk - som en kramp.

Får du buksmärtor eller kramper mitt under din menstruationscykel är det troligtvis när du har ägglossning, då kan du genomgå något som kallas för "mittelschmerz". Kul fakta: ordet kommer från tyskan för "mitt" och "smärta".

Den största skillnaden mellan menstruationskramper och ägglossningssmärta är att ägglossningssmärta inträffar ungefär två veckor efter menstruationscykeln. Om smärtan uppträder ungefär mitt emellan menstruationerna kan det alltså vara ägglossningsmärta som du istället känner av.

Vissa grupper av människor är mer benägna än andra att drabbas av menskramper. Personer som är i riskzonen är:

 • Blöder kraftigt när de menstruerar
 • Ha en familjehistoria av mensvärk
 • Har oregelbundna blödningar
 • Rökare
 • Yngre än 30 år

Olika typer av kramper i menstruationen

Det finns två typer av dysmenorré. Vänta! Finns det två? Ja, de kallas primär och sekundär dysmenorré. Vad är skillnaderna mellan dem?

Primär dysmenorré är den vanligaste formen av menskramper. Den är återkommande och beror inte på andra sjukdomar. Den främsta orsaken är vanligtvis att man har för mycket prostaglandiner.

Smärtan börjar vanligtvis en eller två dagar innan blödningen börjar. Smärtan varierar från mild till stark i underlivet, ryggen eller låren. Smärtan varar i allmänhet 12-72 timmar i kombination med andra symtom som illamående, kräkningar, trötthet och diarré.

Typiska menskramper kan bli mindre smärtsamma när du blir äldre och kan helt upphöra när du får barn.

Sekundär dysmenorré uppstår när du har smärtsamma menstruationer på grund av en sjukdom eller infektion i dina kvinnliga reproduktionsorgan. Smärtan börjar vanligtvis tidigare i menstruationscykeln och varar längre än 12-72 timmar. Illamående, kräkningar, trötthet eller diarré följer inte med denna smärta. Den här typen av smärta kan bli värre med tiden. Den kan börja innan menstruationen börjar och fortsätta efter att den har upphört.

Hur orsakar sekundär dysmenorré menstruationskramper?

Problem med reproduktionsorganen ger menstruationssmärta vid sekundär dysmenorré. Några tillstånd som kan orsaka kramper är:

 • Endometrios Vävnader som normalt täcker livmoderns insida. Denna sjukdom uppstår när vävnaden växer utanför livmodern. Eftersom dessa vävnadsbitar blöder under menstruationen orsakar de svullnad, smärta och ärrbildning.
 • Livmoderfibroider Detta är de vanligaste godartade tumörerna hos kvinnor i fertil ålder. De är icke- cancerösa utväxter inuti livmoderväggarna. De varierar i storlek från en prick till flera skrymmande massor.
 • Adenomyos Vävnad som vanligtvis täcker livmodern börjar växa in i livmodermuskeln. Denna tillväxt gör att livmodern expanderar till en mycket större storlek än den borde vara, följt av onormal blödning och smärta.
 • Cervikal stenos Detta är ett tillstånd där livmoderhalsen, eller öppningen till livmodern blir smalare.

Hur blir man av med kramper?

Det är viktigt att veta vad du kan göra för att bli av med menskramper. I de flesta fall kan kvinnor behandla menskramper hemma - billigt, enkelt och naturligt. Det är viktigt att notera att resultaten av dessa tekniker kan variera. De kan ge mild till måttlig lindring av mensvärk, men inte kroniska tillstånd.

Hur man blir av med mensvärk och kramper

Hur blir man snabbt av med menskramper? Låt oss titta på några metoder som du kan prova:

Applicera värme

  Lite värme räcker långt. Prova ett självhäftande plåster som är speciellt framtaget för kvinnor med mensvärk. Dessa typer av plåster är utformade för att appliceras på bukregionen. Mjuk värme strålar genom huden och gör att musklerna slappnar av, vilket ger en välbehövlig lindring.

  Gör en lätt övning

   Motion frigör endorfiner, kemikalier i hjärnan som främjar välbefinnande. Yoga, promenader och tai chi är skonsamma för kroppen och kan vara lättare att göra om du blir snabbt trött. Det räcker med ett kort pass där du svettas lite. 

   Drick mycket vatten

    Uppblåsthet uppstår när du får din menstruation och gör ofta kramperna värre. Att hålla dig hydrerad är SÅ viktigt, fyll på kroppen med vätska och det förhindrar även att du blir uppblåst.

    Ta kosttillskott

     Några kosttillskott som hjälper till att minska mensvärk är:

     • Kalcium
     • Vitamin B-12 och fiskolja
     • Magnesium och zink

     Dessa kosttillskott finns ofta på apoteket eller på nätet. Använd enligt anvisningarna. Naturliga kosttillskott kan störa receptbelagda mediciner. Prata med din vårdgivare om du tar andra läkemedel.

     Få massage

      Massage främjar blodflödet. Om du masserar buken i cirkulära rörelser i så lite som 5 minuter per dag före och under din menstruation kan du lindra menskramper och öka blodcirkulationen. Ta fram din favorit olja och börja massera.

      Ta en säker smärtlindring

       Antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen kan lindra menskramper. Om du äter dem minskar antalet prostaglandiner i kroppen.

       Bada i ett badkar

        Du kan helt enkelt göra din mens till en spa-dag. Ett varmt bad är utmärkt för att lindra smärta och slappna av i spända muskler. Det är också en perfekt aktivitet för att hjälpa dig att varva ner. En varm dusch ger liknande fördelar också. Båda minskar bäckensmärtor och andra symtom. Tänd doftljusen, släng badbomberna i badkaret och låt dig bara njuta.

        Förbättra din kost

         Att följa en växtbaserad eller fettsnål vegetarisk kost kan också hjälpa till att lindra kramper. Mättat fett är ett av de ohälsosamma fetterna och kommer vanligen från animaliska källor som kött och mejeriprodukter. Byt ut det mot hälsosammare, omättade fetter som ofta finns i mat från växter som olivolja, nötter, frön och avokado. Ät dina grönsaker, ät dina frukter.

         Drick varmt örtte

          Vissa örtteer kan lindra menskramper. Kamomill- och pepparmint te är populära alternativ eftersom de slappnar av i kroppen. Andra populära örtteer är:

          • Ingefärate
          • Fänkålste
          • Kanelte
          • Grönt te
          • Hallonbladste

          Få mer sömn av hög kvalitet

           Vi vill inte att du ska sova med värkande, bräckliga kramper. Att sova är ett utmärkt sätt att slappna av i kropp och själ! Det gör också underverk när det gäller att lindra menskramper. Om det är möjligt, ta ett varmt bad innan du lägger dig. Ett varmt bad slappnar av dig och dina muskler, vilket minskar smärtan. Vad är några tips på hur man kan bli av med menskramper i sängen

           Hur man blir av med mensvärk och kramper
           • Sov i fosterställning. Detta är en av de enklaste ställningarna att prova. Allt ihoprullat för att slappna av i musklerna runt bukpartiet.
           • Sov med en extra kudde under knäna. En extra kudde under benen hjälper till att fördela vikten så att du inte känner så mycket tryck på ländryggen och bäckenet.
           • Sov i barnställning. Den här ställningen är känd för att slappna av i kropp och själ. Den hjälper också till att få dig att sova. Musklerna blir lättade när du är i barnställning. 

           Om din mensvärk är svår och påverkar din livsstil kan det vara klokt att rådgöra med din vårdgivare. Vårdgivaren kan skriva ut mediciner till dig, till exempel andra antiinflammatoriska läkemedel i högre dos.

           Om smärtan kvarstår kan det vara något annat som pågår. Om testerna visar att du har sekundär dysmenorré kommer din vårdgivare att diskutera behandlingar. Möjliga alternativ kan vara orala preventivmedel, andra typer av läkemedel eller kirurgi.

           Hur blir man av med periodiska kramper i skolan?

           Att hantera menskramper i skolan är en utmaning. Oavsett om du precis har börjat skolan eller redan går på gymnasiet är det viktigt att du får bra betyg och har roligt.

           Mens är en naturlig process som sker för alla kvinnor. Det är inget att skämmas för. Menstruation kan vara smärtsamt och besvärligt. Smärtsamma menstruationer eller dysmenorré, är många gånger oundvikliga. På grund av menskramper missar vissa kvinnor deltagande i sociala, idrottsliga och andra skol- händelser (tänk dig att missa skolbalen på grund av menskramper 😢 ) .

           Vi kommer att utforska olika sätt för personer som har mens och menskramper i skolan och vad de kan göra åt det när de upplever detta problem under lektionen. Nu börjar vi.

           • Håll dig återfuktad under hela dagen. Drick tillräckligt med vatten för att förhindra att du håller kvar vatten.
           • Bär löst sittande kläder. Var bekväm. Periodisk menstruation innebär ofta att du känner dig uppblåst. Strama kläder ger mycket tryck på kroppen. Löst sittande, luftiga kläder är också snyggt!
           • Ät rätt mat. Packa med dig en nyttig lunch hemifrån om det behövs. Ät mer frukt och grönsaker. Undvik att äta livsmedel som är starkt bearbetade och innehåller mycket socker och salt.
           • Prova avslappningstekniker, som massage eller meditation. Att massera magen kan öka blodflödet och minska spänningar så att du mår bättre.
           • Ta med dig en värmesäck. Om du placerar en varmvattenflaska, värmekuddar som du värmer i micron eller uppladdningsbara trådlösa värmepåsar på din mage kan det hjälpa dig att lindra menskramper.
           • Ta smärtstillande medel eller ibuprofen. Antiinflammatoriska läkemedel som säljs utan recept kan hjälpa till. Rådgör med dina föräldrar och din hälsovårdspersonal innan du köper.

           Det bästa sättet att hantera menskramper är att veta hur mycket smärta du tål. Om det blir för mycket att hantera, kom ihåg att prata med dina lärare och vänner. De finns där för att hjälpa dig. Allt kommer att ordna sig.

           De bästa naturliga livsmedlen för att hjälpa till att bli av med menskramper

           Du kan göra mer än att använda lämpliga mensprodukter för att göra din menstruation bekvämare.

           Ett sätt är att äta vissa livsmedel som kan hjälpa till att lindra smärtan. Att förbättra kvaliteten på din kost kan hjälpa till att lindra menskramper. Det är också ett sätt att lindra mensvärk naturligt utan att använda mediciner.

           Vissa livsmedel är kända för att lindra menstruationskramper och kan hjälpa dig att klara av din menstruation på ett smidigt sätt. Vi gillar mat som får oss att känna oss #hellagood.

           Här är en lista över naturliga livsmedel som kan hjälpa till att lindra mensvärk.

           Mörk choklad

            Mörk choklad innehåller vissa näringsämnen som påverkar den process som orsakar kramper. Magnesium, ett mineral som finns i mörk choklad, hjälper musklerna att slappna av och kan stoppa produktionen av ämnen som signalerar kramper. Koppar, ett annat näringsämne som finns i mörk choklad, spelar också en roll.

            Gröna bladgrönsaker

             Bladgrönsaker som grönkål, spenat och broccoli är rika på järn och kalcium, vilket hjälper till att lindra muskelspänningar vid kramper. Broccoli, som är rik på fibrer och järn, är en av de främsta naturliga livsmedlen som hjälper till att bekämpa menskramper.

             Förutom att äta mer fräsch sallad kan du också lägga till grönkål eller spenat i en smoothie. Att få tillräckligt med näringsämnen som kalcium, magnesium och järn minskar muskelspasmer och sammandragningar.

             Ingefära

              Människor har använt ingefära i både kulinariska och medicinska syften i flera hundra år. Ingefära har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper som kan hjälpa mot illamående, uppblåsthet och smärta vid mens.

              Ingefära innehåller en aktiv förening som heter zingibain, ett enzym som bekämpar inflammation. Zingibain hjälper till att minska produktionen av prostaglandiner. Du upplever mindre kramper när nivån av prostaglandiner är lägre.

              Färsk ingefära är bäst, men pulveriserad (helst ekologisk) fungerar också utmärkt. Om man lägger en bit skalad färsk ingefära i varmt te eller vatten får man ett te som hjälper till att lindra kramperna.

              Hur man blir av med mensvärk och kramper

              Avokado

               Avokado är rik på anti inflammatoriska fetter, magnesium och kalium och är därför ett utmärkt livsmedel för att behandla menskramper. Att äta hälsosamma fetter som de som finns i avokado sänker prostaglandin produktionen, vilket orsakar livmoder- avslappning och minskar menskramper.

               Lägg några mosade eller skivade avokados på en skiva rostat bröd, eller ät dem som de är med en nypa salt och cayennepeppar.

               Vattenmelon

                Vattenretention bidrar till menskramper. Det hjälper att öka vattenintaget genom att äta vattenbaserade livsmedel som vattenmelon, gurkor och bär. Att äta mer "vattenhaltiga" livsmedel ger dig vätskebalans, förhindrar uppblåsthet och ökar blodflödet. Vattenmelon är också fullmatad med näringsämnen som vitamin B6, vilket hjälper till att lindra irritabilitet, uppblåsthet och ångest som är kopplade till menstruationskramper.

                Bananer

                 Bananer är rika på fibrer, vitamin B6 och kalium, vilket kan hjälpa till att lindra uppblåsthet och lindra kramp symptom. Vitamin B6 producerar röda blodkroppar, vilket är bra för kroppen under menstruationen.

                 Gör en banansmoothie och tillsätt andra frukter som ananas och bär. Alternativt kan du lägga några skivade bananer i en skål med naturell yoghurt.

                 Nötter och frön

                  Nötter och frön som lindrar menskramper är pumpafrön, chiafrön, linfrön, mandel och valnötter. Pumpafrön är fulla av zink, en viktigt mineral som ökar kroppens förmåga att bekämpa inflammationer. De är också fulla av magnesium, som är ett lugnande näringsämne.

                  Linfrön och chiafrön är rika på omega-3. Mandlar och valnötter innehåller mycket magnesium och kalcium. I allmänhet innehåller nötter och frön näringsämnen som magnesium, E-vitamin, zink och omega-3, vilket kan minska menstruationskramper.

                  Om du inte vill äta nötter i sig själv kan du överväga nöt-smör eller nötbaserad mjölk. De är lika nyttiga och goda.

                  Lax

                   Hälsosamma fetter i lax är bra för din allmänna hälsa. Lax är en utmärkt källa till protein, omega-3-fettsyror, D-vitamin och B6-vitamin. Dessa näringsämnen kan minska inflammation och hjälpa till att lindra mensvärk. Prova att lägga till skivad rökt lax till din sallad eller gör ugnsbakad lax till middag.

                   Vatten

                    En studie som publicerades 2021 visar att vattenintag spelar en särskild roll när det gäller att minska längden på en menstruationsblödning och smärtintensiteten under menstruationen. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper också mot uppblåsthet och kramper.

                    Håll dig hydrerad genom att dricka minst 6-8 glas (ca 2 liter) dagligen. Försök att dricka varmt vatten eftersom det ökar blodflödet i hela kroppen och gör att musklerna slappnar av, vilket minskar kramper orsakade av sammandragningar i livmodern.

                    Om du inte gillar smaken av vatten kan du blanda det med en skiva citron eller gurka för att få en godare smak.

                    Naturlig yoghurt

                     Probiotisk naturell yoghurt är full av kalcium och hjälper till att lindra menskramper. De "vänliga" bakterierna i naturell yoghurt stödjer ett hälsosamt matsmältningssystem och hjälper till med ihållande uppblåsthet. Toppa en portion yoghurt med linfrön och färska frukter för att njuta av fler medicinska fördelar. Enkelt, eller hur?

                     Livsmedel att undvika för att minska kramper under menstruationen

                     Alla livsmedel är okej med måtta, men vissa livsmedel kan förvärra menstruation symptomen. Om du undviker eller minskar dessa livsmedel (och drycker) kan du bli av med menskramper. Vilka är de?

                     Socker och konstgjorda sötningsmedel

                      Sockerbegäret är svårt, särskilt när du blöder. Socker är naturligt inflammatoriskt och ökar blodtillförseln i livmodern. Sockerkonsumtion leder till vätskeretention, vilket bidrar till smärta i buken. Inte nog med det, överkonsumtion av socker kan orsaka en topp i energi, följt av en krasch, vilket orsakar humörsvängningar och ökad irritabilitet.

                      Kaffe

                       Koffein får blodkärlen att dra ihop sig, vilket kan strama åt livmodern. Det kan också orsaka vattenretention, uppblåsthet och huvudvärk, vilket ofta förekommer när du har mens. Skär ner på koffeinet om du kan, ersätt det med te.

                       Hur man blir av med mensvärk och kramper

                       Alkohol

                        Alkohol kan utlösa premenstruella symtom. Alkohol kan också leda till uttorkning, vilket gör dig mer mottaglig för kramper. Försök med vatten, mocktail eller färsk fruktjuice i stället.

                        Feta livsmedel

                         Mättade fetter som finns i bacon, mejeriprodukter och fett mörkt kött ökar mängden prostaglandiner i kroppen. Ökade prostaglandiner drar ihop blodkärlen och får musklerna att dra ihop sig. Ett hälsosammare alternativ är magert kött och omättade fetter.

                         Stekt och fet mat

                          Undvik om möjligt allt som kan göra dig upprörd i magen, eftersom dina menskramper kan förvärras samtidigt. Stekt och fet mat är känd för att störa en sund matsmältning. Välj istället lättkokt, ångad eller grillad mat.

                          Vissa livsmedel är bra för att lindra menskramper, medan andra kan förvärra symptomen. Det finns många fördelar med att äta hälsosam mat. En av dem är att det kan hjälpa mot menskramper. Försök så mycket som möjligt att hålla en hälsosam kost under din menstruation.

                          Vanliga frågor

                          Hur vet jag om jag har mensvärk?

                          En del kvinnor upplever menskramper som en molande värk i underlivet. Andra känner det däremot som en skarp smärta strax under naveln. Illamående, kräkningar, diarré eller förstoppning kan följa med kramperna.

                          Är mensvärk samma sak som premenstruellt syndrom (PMS)?

                          Mensvärk är inte samma sak som PMS. PMS kan orsaka symtom som humörsvängningar, uppblåsthet, irritabilitet och trötthet. Det inträffar vanligtvis 1-2 veckor innan blödningen börjar.

                          Kan du förebygga menskramper?

                          Troligen inte. Men om du äter en balanserad kost, motionerar regelbundet och följer en hälsosam livsstil kan du förhindra att kramperna blir intensiva.

                          När ska du kontakta sjukvården om mensvärk?

                          Kontakta din vårdgivare om smärtan hindrar dig från att utföra dagliga aktiviteter och om naturläkemedel eller läkemedel från apoteket inte hjälper. Även om du upplever smärta fast att du inte har mens.

                          Vid vilken ålder slutar mensvärken?

                          Kvinnor under 20 år har oftast starkare menskramper. Vanligtvis förbättras eller försvinner menstruationskramperna inom de första åren efter menstruationen. I många fall blir mensvärken mildare efter förlossningen.

                          Avslutande tankar

                          Menskramper är mycket vanliga. Det viktigaste är att veta hur mycket smärta du kan tolerera under menstruationen och vad som hjälper till att lindra den. Vi hoppas att du har lärt dig mer om menskramper och hur du kan hantera dem. Låt oss fortsätta att leva vårt bästa liv! Dessutom vill vi höra från dig! Vilka är dina erfarenheter av menskramper? Dela med dig i kommentarerna nedan.

                          Tillbaka till blogg