Menstrosor utan biocider: Naturligt skydd

Menstrosor utan biocider: Naturligt skydd

Biocider dominerar rubrikerna. Biocider, som är en typ av bekämpningsmedel, används exempelvis för att göra någonting luktfritt eller antibakteriellt. Det används allt oftare i textilier – inklusive hygienartiklar såsom menstrosor och tygbindor.

Biocider är en kontroversiell fråga på marknaden för menstrosor. Vad är det för något? Är det skadligt för hälsan? Vad finns det för forskningsbevis? Varför använder vissa företag dem och andra inte? Vilka fördelar kan det ha i mensskydd? Vi har sammanfattat den viktigaste informationen för dig och förklarar varför vi på Iconica Wear inte använder antibakteriell behandling på våra trosor.

HANDLA HÄR

Vad är biocider?

Biocider är kemiska ämnen som är avsedda att kontrollera levande organismer. Allt fler varor behandlas med denna typ av bekämpningsmedel för att förhindra till exempel bakterietillväxt och dålig lukt. De har därför inget med bio att göra, även om termen kanske antyder det. Biocider används inte enbart i vissa menstrosor utan även i många vardagsprodukter i hemmet.

Varför används biocider och är det farligt?

Att göra saker "antibakteriella" är en trend som inte började med menstrosor utan som finns överallt (i ditt kök, ditt badrum – till och med på vissa tandborstar!). Idén bygger på rädslan att dåliga bakterier kommer att göra dig sjuk och få dig att lukta illa. Därför måste vi införa antibakteriella medel för att döda de dåliga bakterierna och för att hålla dig frisk och ren.

Det låter som en bra plan... förutom att vi ofta glömmer bort alla de goda bakterier som hamnar i korselden. Och när det gäller vulvan och vaginan så är en sund balans av goda bakterier nyckeln. Störningar av de goda bakterierna i slidan kan leda till betydande hälsoproblem – inklusive bakteriell vaginos, svampinfektioner, ökad risk för sexuellt överförbara sjukdomar, fertilitetsproblem och ja, obehaglig lukt. Om något behöver vi skydda och främja de goda bakterierna i slidan. Och antibakteriella medel kan göra precis tvärtom.

Hur effektivt är antibakteriell behandling?

Vanligtvis så försvinner effekten av kemikalierna efter att klädesplaggen har tvättats – de läcker från kläderna redan efter de första tvättarna. Ämnena är skadliga för miljön och i och med att de spolas ut med tvättvattnet kan de då komma att orsaka stor skada på miljön. Det kan skada andra levande organismer och driva på antibiotikaresistens.

Varför menstrosor utan antibakteriell behandling är det bästa valet

Iconica Wears menstrosor behandlas inte med antibakteriell behandling. Regelbundet byte av våra menstrosor och korrekt skötsel och tvätt förhindrar lukt och säkerställer tillräcklig hygien – detta kräver inte kemikalier. Beroende på modell så skiljer sig absorptionsförmågan åt på Iconica Wears menstrosor. Absorptionsförmågan samt hur mycket du blöder påverkar hur länge du kan bära trosorna. Trosornas lager är tillverkat av olika material såsom t.ex. ekologisk bomull och spandex.

Menstrosor utan antibaktriell behandling

KÖP ICONICA MENSTROSOR UTAN ANTIBAKTRIELL BEHANDLING

Slidan är en känslig del av kroppen. Vi är därför emot användningen av antibaktriell behandling då aktuell forskning inte kan ge tydlig information kring hälsoriskerna med en sådan behandling, samt de otroligt negativa miljökonsekvenser kopplat till detta.

Antibakteriell behandling påstås förhindra dålig lukt. Lukten motverkas dock främst genom att materialen låter huden andas och rätt skötsel av trosorna (Iconica Wears menstrosor tvättas i tvättmaskin). Vi ser alltså ingen anledning till att tillsätta biocider till våra menstrosor.

Experter avråder från menstrosor som behandlats med biocider

Kemikalieinspektionen avråder att använda menstrosor och andra varor i vardagen som behandlats med biocider eller andra antibakteriella kemikalier.

– Det bästa för hälsa och miljö är att välja bort menstrosor med biocider helt och hållet, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Tillbaka till blogg