Det är svårt nog att hålla reda på när du blöder varje månad - för att inte tala om alla andra faktorer i din menstruationscykel. Att föra en menstruationsdagbok har dock oväntade fördelar. Du vet när du har PMS, mellanblödningar, humörsvängningar, kraftiga blödningar, kramper och mycket annat.
Nej, du behöver inte skriva ner allt. Om det finns något som är värt att hålla reda på är det när du har ägglossning.
Ja, det är just DEN dagen av din 28-dagarscykel, och den är superviktig.
För de flesta kvinnor är ägglossning ett mysterium. Du har ingen aning om vad som händer. Du kan varken se eller känna den i de flesta fall. Att veta när du har ägglossning kan dock hjälpa dig att planera för sex vid rätt tidpunkt. Det lilla tidsfönstret skulle kunna göra det möjligt att få ett barn (det kan antingen vara en spännande eller skrämmande tanke för vissa).
Den här artikeln handlar om att förstå vad ägglossning är och vilka vanliga tecken på ägglossning som finns. Vi kommer också att titta på när du har ägglossning, svara på frågor som hur lång tid efter menstruationen du har ägglossning och se några av de hälsotillstånd som kan påverka ägglossningen.
Innehållsförteckning:
- Vad är ägglossning?
- Hur länge varar ägglossningen?
- Vanliga tecken på ägglossning att hålla utkik efter
- Hälsoproblem som kan påverka ägglossningen
- Naturliga sätt att öka ägglossningen
- Vanliga frågor
Vad är ägglossning?
Ägglossning är en oskiljaktig del av din menstruationscykel. Ägglossningen sker när ett ägg frigörs från äggstocken till äggledaren. Har du någonsin undrat hur många dagar efter menstruationen du har ägglossning? Eller hur många dagar efter ägglossningen kommer mensen att inträffa? Vanligtvis inträffar ägglossningen cirka 13-15 dagar före nästa menstruation. Precis som med mens varierar tidpunkten för din ägglossning från cykel till cykel.
Låt oss dela upp det:
- Mellan dag 6-14 i menstruationscykeln får det follikelstimulerande hormonet folliklar i en av kvinnans äggstockar att börja mogna.
- Under dag 10-14 bildar endast en av de utvecklande folliklarna ett fullt moget ägg.
- Omkring dag 14 får en ökning av luteiniserande hormon äggstocken att frigöra sina ägg.
- Ägget börjar sina fem dagars långa resa genom äggledaren till livmodern.
- När ägget rör sig genom röret ökar progesteronhormonnivån, vilket förbereder livmoderslemhinnan för graviditet.
Vuxna kvinnor börjar vanligtvis diskutera ämnet först när de har problem med att bli gravida. Att förstå ägglossningsprocessen kan dock ge dig en insikt som sträcker sig längre än till fertilitet. Du kommer att ha ett grepp om alla förändringar i din kropp runt ägglossningstiden som påverkas av hormoner. Du kommer också att lära dig vilka faktorer som kan påverka tidpunkten för din ägglossning (t.ex. stress, miljö, livsstil) och varför.
Ägglossning sker när förutsättningarna är goda.
I varje cykel sker utvecklingen och frigörandet av ett ägg som svar på reproduktionshormonerna. Vi vet redan att hormoner spelar en viktig roll för en kvinnas ägglossning och menstruationscykeln som helhet. En kvinnas ägglossning och menstruationscykel påverkas av faktorer som t.ex:
- Näringsmässigt - kost med mycket fullvärdig mat, frukt och grönsaker eller bearbetade livsmedel påverkar ägglossningen.
- känslomässiga - stress, ångest eller lyckonivåer (humör)
- Socioekonomisk - utbildningsnivå, sysselsättning, ålder vid första äktenskap, förväntad livslängd.
Hur länge varar ägglossningen
Ägglossningen pågår inte i dagar eller veckor. En normal ägglossningscykel varar (endast) cirka 24 timmar varje månad, vilket motsvarar en dag. När ett ägg frigörs från en äggstock dör eller upplöses det inom 12 till 24 timmar om ingen befruktning sker. När det inte befruktas kommer ägget och livmoderslemhinnan att lossna. Detta resulterar i menstruationsblödning. Hur lång tid efter ägglossningen är menstruationen förväntad? Svaret är ungefär 14 dagar senare.
Bara för att ägglossningen bara sker en gång i månaden betyder det inte att du bara kan bli gravid en dag i månaden. Befruktningen kan ske inom ett sexdagarsfönster: de fem dagarna före ägglossningen och dagen för ägglossningen.
Spermier kan leva i kvinnans kropp i upp till fem dagar. Anta att du har oskyddat samlag några dagar före ägglossning eller under ägglossningen. I så fall finns det en chans att spermier som finns kvar i din kropp simmar ner i äggledaren för att hälsa på ett ägg.
Vanliga tecken på ägglossning att hålla utkik efter
Som vuxen med en menstruationscykel som faller inom det normala intervallerna har du förmodligen mestadels ägglossning. En normal intervall är 24-38 dagar för vuxna, färre än 7-9 dagar varierar från cykel till cykel och en menstruation varar från 2-7 dagar. Om dina cykler mer ofta ligger utanför dessa intervall kan det tyda på anovulation.
Alla kvinnor är olika och upplevelsen av ägglossning är unik för varje kvinna. Det finns dock ett antal vanliga tecken som gör att du vet när du börjar få ägglossning.
Menstruationscykelns längd
Varje kvinnas normala menstruationscykel är olika lång. Om du vill veta vad som är normalt för dig kan du föra en kalender över din menstruationscykel under några månader. En normal menstruationscykel varierar från så kort som 21 dagar till så lång som 35 dagar. Om du har oregelbundna menstruationer kan det vara bra att vara extra uppmärksam på andra ägglossningssymptom. Du har troligen ägglossning runt mitten datumet av din cykel, plus eller minus några dagar.
Fertilt slem från livmoderhalsen
Nivåerna av slem i livmoderhalsen varierar under cykeln, precis som din sexlust och energinivåer. När du närmar dig ägglossningen är de vaginala flytningarna vanligtvis rikligare, våt, klarare, tunnare och har en mer glidande konsistens. Tänk råa äggvitor! Om du upplever den konsistensen är det ett tecken på att du är vid din mest fertila tid.
Här är några olika sätt att kontrollera ditt slem i livmoderhalsen:
- Innan du kissar, torka av din slidöppning med toalettpapper. Kontrollera vad som finns på toalettpappret.
- Notera slemets utseende, konsistens och färg på dina underkläder.
- För in pekfingrarna i slidan för att kontrollera slemmets färg och konsistens. När du har tagit ut fingrarna, tryck långsamt ihop pekfinger och tumme och flytta sedan långsamt isär dem.
Det är svårt att veta om du är fertil eller inte enbart genom att titta på slem från livmoderhalsen. En av de viktigaste orsakerna är att den varierar mycket mellan olika individer. Sexuell flytning lägger till ytterligare ett lager av komplexitet till detta. När det tas med andra fertilitet indikatorer kan livmoderhals slem helt och hållet vara ett hjälpsamt tecken på ägglossning. Med Iconica trosor behöver du inte oroa dig för att slem ska ge fläckar på dina underkläder. Iconica trosor är lätta att tvätta, fläckfria och hållbara. Oavsett om du har ägglossning eller är på väg att få din mens, känn dig fräsch, torr och säker under hela din cykel.
Ökad grundläggande kroppstemperatur
Grundläggande kroppstemperatur (BTT) är din temperatur när du är helt lugn. Din BTT kan förändras på grund av flera faktorer, t.ex. alkohol, feber, försovning och stress. Detta gäller även dina hormoner.
När du har ägglossning får hormonet progesteron din kroppstemperatur att stiga. Därefter sjunker hormonet progesteron strax innan din menstruation upphör. Detta innebär att din BTT också kommer att sjunka. Men om din temperatur förblir högre bär du förmodligen på en bebis i magen.
Din kroppstemperatur stiger något med 0,3-0,7 °C under några dagar efter ägglossningen. Du kan upptäcka förändringen genom att ta din kroppstemperatur vid samma tidpunkt varje morgon innan du stiger upp ur sängen eller rör dig (nej, ta inte ens en snabb tur till badrummet innan!). Rörelser får din temperatur att stiga, även om det bara är lite, tillräckligt mycket för att diagrammet ska bli felaktigt.
Före ägglossning ligger kvinnans BTT i genomsnitt mellan 36,1°C och 36,4°C (97°F - 97,5°F). Efter ägglossningen stiger temperaturen till 36,4 °C till 37 °C (97,6 °F - 98,6 °F). Din temperatur kan stiga och sjunka allt eftersom din cykel fortskrider, men du bör märka ett mönster efter ägglossningen. Före ägglossningen är temperaturen lägre än den är efter ägglossningen. Du kan se en kraftig sänkning av temperaturen dagen före ägglossning.
Om du försöker bli gravid kan du ha sex på dagen före ägglossning men också några gånger dagar före ägglossningen. Använd en termometer när du övervakar din kroppstemperatur. Det är ett användbart verktyg för att kontrollera din BTT och lokalisera ägglossning.
Positivt testresultat för förväntad ägglossning
Liksom ett graviditetstest kit för hemmabruk fungerar ett kit för att se din ägglossning på samma sätt. I princip urinerar du på en pinne eller i en kopp där du placerar pinnen eller testremsan. Ägglossningsskit har två linjer. Den ena linjen är kontrollinjen som visar att testet användes korrekt och fungerar som det ska. Den andra linjen är testlinjen. När testlinjen är lika mörk eller mörkare än kontrollinjen anses testet vara positivt. Vilket också betyder att du är på väg att få ägglossning. Dags för en sexig tid för att bli gravid.
Precis som med allt annat i livet finns det för- och nackdelar. Samma regel gäller för ägglossning prediktorer:
Fördelar
- Relativt sett enklare att använda än att kartlägga kroppstemperaturen.
- Visar när ägglossningen närmar sig
- Den kan användas någon gång efter att du har vaknat, helst mellan 12 och 8 på eftermiddagen. De flesta kvinnor har en ökning av LH på morgonen. Ökningen kan uppfattas i ditt urin cirka 4 timmar senare. Om du gör testet en gång ska du prova det mellan kl. 12 och 15. Om du gör ett andra test, testa igen mellan kl. 17 och 22.
- Ett bekvämare alternativ än att kontrollera slem i livmoderhalsen
Nackdelar
- Det kan bli dyrt, särskilt om du har oregelbundna menstruationer eller om du försöker bli gravid under en längre tid.
- Svårt att läsa ett positivt testresultat. Det är inte så lätt att avgöra när testlinjen är mörkare än kontrollinjen.
- Om du har PCOS kanske det inte fungerar så bra. Du kan få flera positiva resultat (även om du inte har ägglossning).
- Det kan ge falska positiva resultat.
- Datum för ägglossning inte garanterat
Ökad sexlust
Naturen vill att du ska bli gravid, och ett sätt att göra det på är att ha sex. Det går inte att förneka att sexstämmningen och din sexuella lust är starkare vid vissa tider i månaden. Även känd som libido återspeglar sexdriften vår önskan om sex. Under denna tid ökar produktionen av hormoner som ökar din sexlust. En ökning av sexlust är kopplad till hormonet östrogen dagarna före ägglossning. När detta sker är det mer sannolikt att din partner känner sig mer attraherad av dig.
Sexlusten är inte den enda avgörande faktorn för att man närmar sig ägglossning. Detta gäller särskilt om man är stressad eller deprimerad. Dessutom kan man fortfarande känna sig upphetsad även utan ägglossning. Om du inte upplever ökningar av sexuell lust överhuvudtaget, tala med din partner eller vårdgivare. Låg sexlust, depression och ångest kan vara tecken på hormonell obalans.
Ömtåliga eller ömma bröst
Hormonsvängningar sker under olika skeden av menstruationscykeln. Cyklisk mastalgi är obehag i brösten som orsakas av hormoner i samband med menstruationscykeln. Dina bröst, bröstvårtor och till och med armhålorna kan vara lite ömma eller vara värkande runt ägglossningen. Besvären kan vara från lindriga till svåra och kan förekomma i vissa fall. Symtomen bör avta vid vissa tillfällen under din menscykel.
Smärta vid ägglossning
Ägglossningsmärta är smärta i bäckenet som vissa kvinnor har under ägglossningen. Ägglossningsmärta kallas även för "mittelschmerz", som kommer från tyska ord och betyder "mitt" och "smärta". Kvinnor känner vanligtvis smärtan i underlivet och bäckenet, i mitten eller på ena sidan (den sida där äggstocken släpper ut ägget). Om din högra äggstock släpper ägget är det alltså troligen där du känner smärtan. Vissa kvinnor upplever att smärtan byter sida från en cykel till nästa.
Ägglossningsmärta kan orsakas av en sprucken follikel. Ägget, som utvecklas i äggstocken, sprängs från follikeln när det är redo. Bristningen kan följas av en viss blödning som orsakar smärta. Det låter skrämmande, men detta är faktiskt en normal del av menstruationscykeln. Även om ägglossningssmärta kan kännas likadant som menskramper är de inte samma sak. Ägglossningsmärta inträffar vanligtvis två veckor innan du får din menstruation.
Förstärkta sinnen
Hormonernas fluktuation under äggstockscykeln kan potentiellt leda till förändringar i de sensoriska processerna. Östrogen- och progesteronnivåerna fluktuerar under hela cykeln, vilket förstärker kvinnors luktsinne. Luktsinnet är ett av de äldsta sinnena och gör det möjligt för levande varelser med receptorer för luktämnet att identifiera faror, föda, potentiella parningspartners och fiender.
Vissa kvinnor har ett mer intensivt luktsinne under den fertila fasen. När du har ägglossning är din kropp förberedd för att bli mer attraherad av det manliga feromonet. Vissa kvinnor upplever också ett skärpt smaksinne.
Hälsoproblem som kan påverka ägglossningen
Kortsiktiga faktorer som säsongs förändringar, flyttningar, stress, jetlag, rökning och alkoholkonsumtion kan påverka ägglossningen. Detsamma gäller för långsiktiga faktorer som PCOS och sköldkörtelrubbningar. Vissa faktorer stör ägglossningen vilket kan leda till infertilitet eller svårigheter att bli gravid.
- Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS) - PCOS är utvecklingen av förstorade äggstockar, som ofta har små vätskefyllda cystor. Detta kan leda till en hormonell obalans som kan stå i vägen för ägglossningen.
- Prematur ovariell insufficiens - Denna term beskriver när äggproduktionen upphör tidigt på grund av en minskning av östrogennivåerna. Det kan ske på grund av en autoimmun sjukdom eller miljögifter innan man fyller 40 år.
- Hypotalamisk dysfunktion beror på en störning i produktionen av follikelstimulerande hormon och luteiniserande hormon. Båda dessa hormoner stimulerar ägglossning vilket kan påverka menstruationscykeln.
- Överskott av prolaktin - Om en kvinna använder vissa mediciner eller har en abnormitet i hypofysen kan kroppen producera överskott av prolaktin. Höga prolaktinnivåer stör den normala produktionen av hormoner som östrogen och progesteron. Detta kan förändra eller stoppa ägglossningen.
- Problem med sköldkörteln - När sköldkörteln inte producerar tillräckligt med vissa hormoner kan det hindra ägglossning från att äga rum. En överaktiv eller underaktiv sköldkörtel kan påverka ägglossningen. Låga nivåer av sköldkörtelhormon kan påverka fertiliteten och öka risken för utveckling av cystor.
Naturliga sätt att öka ägglossningen
Det finns fertila läkemedel som läkaren skriver ut för att framkalla ägglossning. Läkemedlen kan vara till hjälp om en person har slutat att ha ägglossning. Vi tror dock på att ta det naturliga tillvägagångssättet så mycket som möjligt innan vi sätter in läkemedel i våra kroppar. Om dina cykler är oregelbundna och du försöker bli mer fertil kan några livsstilsförändringar hjälpa till att förbättra ägglossningen.
Anpassa en fertilitetsfrämjande kost
Kost kan vara en stor faktor för att kontrollera ägglossning, menstruationscykel och nästan alla aspekter av en kvinnas reproduktiva hälsa. De tre viktigaste principerna för en fertilitetsfrämjande kost är att äta "bra" kolhydrater, inklusive fullkorn och gröna bladgrönsaker, njuta av högkvalitativa omega-3-fettsyror och lägga till mer växtproteiner.
Håll en hälsosam vikt
En regelbunden menstruationscykel är en del av ägglossningen. Små förändringar i kosten räcker ofta för att öka ägglossningen. Om du är underviktig räcker det ofta med att öka 2,5 - 4,5 kg för att få igång ägglossningen igen och reglera menstruationerna. Om du är överviktig räcker det med att gå ner 5 - 10 % av din nuvarande kroppsvikt för att förbättra ägglossningen.
Motionera regelbundet
De flesta kvinnor kan dra nytta av en aktiv livsstil. Regelbunden motion är bra för ditt allmänna välbefinnande. Det ger också ett visst skydd mot äggledningsinfertilitet.
Vanliga frågor
Kan man bli gravid efter ägglossning?
Ja, det är möjligt att bli gravid tidigare eller senare. Om du har sex inom 12-24 timmar efter ägglossningen finns det en chans att bli gravid. En kvinna kan bli gravid 5 dagar före ägglossningen och på dagen för ägglossningen.
Är det möjligt att ha ägglossning mer än en gång under en cykel?
Det är sällsynt, men för det mesta är det meningen att endast en fertil ägglossning ska inträffa per cykel. Trots det kan du ändå frigöra mer än ett ägg - det är så tvillingar föds.
Är fertilitet samma sak som ägglossning?
Ägglossning och fertilitet är nära sammankopplade (som bästa vänner), men de är olika. Ägglossning är när ägget frigörs från äggstocken, medan fertilitet är sannolikheten att bli gravid. Ägglossningsdagar inträffar innan menstruationen börjar, medan fertila dagar inträffar efter menstruationen.
Kan jag få ägglossning efter en graviditetsförlust?
En graviditetsförlust kan ta hårt på känslomässiga och fysiska nivåer. För att förhindra smitta bör du avstå från samlag tills de fysiska symptomen försvinner. Menstruationen kan börja igen 1-2 månader efter graviditetsförlusten, men cyklerna kan vara oregelbundna under några månader. Ägglossning och graviditet kan utan tvekan ske efter graviditetsförlust. Det är bäst att tala med en vårdgivare innan du försöker bli gravid igen.
Har du regelbunden ägglossning?
Bara för att någon blöder betyder det inte att de har regelbunden ägglossning. Blod är inte lika med ägglossning eller mens. Om du upplever blödningar mellan perioderna eller med oregelbundna intervaller kan det tyda på allvarligare problem. Det är bäst att prata med en gynekolog för mer information.
Några ord från Iconica
Vi hoppas att du har lärt dig ett och annat om ägglossning från den här artikeln. Att förstå när du har ägglossning är inte den enda nyckeln till att bli gravid. Det kan också ge dig ledtrådar om varför du upplever specifika symtom.
Alla kvinnors tecken på ägglossning kan vara olika. Om du känner igen tecknen när du har ägglossning kan du vara bättre förberedd, oavsett om du försöker bli gravid eller inte. Ju mer du lyssnar på din kropp, desto bättre blir du på att förutsäga när ägglossningen kommer att inträffa.
Prata med din läkare eller gynekolog om dina ägglossningssymptom om du är orolig. De kan utvärdera din situation och ta itu med eventuella frågor om ägglossning, fertilitet och sexuell hälsa.
Har du någonsin haft problem med ägglossningen tidigare? Vi vill gärna höra om dina erfarenheter nedan.