Varför är min mens sen: 14 möjliga orsaker

Varför är min mens sen: 14 möjliga orsaker

Du tittar på din kalender för menstruationscykeln och inser att din mens är sen. "Det var min sista mens?" tänker du och minns när du senast blödde. Ditt sinne går direkt till graviditeten. Ta ett djupt andetag. Få inte panik. Fortsätt läsa.

Varför är min mens sen

Att ha en sen mens kan vara stressigt, speciellt om du är van vid att ha regelbunden mens. En mängd olika orsaker kan leda till en sen mens, och det tyder inte alltid på graviditet. Det här är en ENORM suck av lättnad om du inte är redo för en bebis. Andra faktorer kan försena din mens, allt från grundläggande livsstilsförändringar till hälsotillstånd.

I den här artikeln kommer vi att förstå vad en sen menstruation är, följt av vanliga orsaker till sena mens, och sedan titta på hur man hanterar sena mens naturligt. Vissa metoder kräver också en sjukvårdspersonals hjälp.

Innehållsförteckning:

 • Vad är en sen mens?
 • Hur vet man om din mens är sen
 • Vanliga orsaker till sen mens
 • Hantera sen mens naturligt
 • Vanliga frågor

Vad är en sen mens?

En sen mens är när du inte blöder samma dag som din förväntade mens. Det är mycket normalt att periodens längd varierar från månad till månad. Med det sagt kan en utebliven mens vara väldigt förvirrande och stressande. "Är jag gravid? Hur länge måste jag vänta innan jag tar ett graviditetstest? Varför är min mens sen? Vad är det för fel på min kropp?" är bara några av de frågor du kan ha.

Att förstå menstruationscykeln och kroppen hjälper till att få klarhet i situationen. 

Varje kvinna har sin egen menstruationscykel. Det är den månatliga processen där en kvinnas kropp förbereder sig för att frigöra ett ägg för eventuell befruktning av en manlig sperma. I genomsnitt blöder de flesta kvinnor som inte har nått klimakteriet var 28:e dag. En hälsosam cykel kan dock vara allt från 21 till 35 dagar. Kvinnor får vanligtvis mens på dag 1 eller 2 av sin menstruationscykel.

Så här vet du om din mens är sen

Varför är min mens sen

Du kommer sannolikt att känna till symtomen på en sen mens om du menstruerar regelbundet. Din mens anses vanligen vara sen om:

 • Den inte inträffar inom din cykels vanliga tidsram sedan din senaste mens
 • Det har gått mer än 38 dagar sedan din senaste mens
 • Du har regelbunden mens och din mens är mer än 3 dagar sen 

Om du går igenom 6 veckor utan blödning anses den sena mensen som en utebliven mens. 

Vanliga orsaker till sen menstruation

Att ha en menstruation som är MIA känns ofta som en oro. Flera faktorer kan påverka en kvinnas mens. Det är viktigt att notera att vissa kvinnor inte har en regelbunden menstruationscykel. Det kommer att finnas variationer i flödet, menstruationslängden och menstruationscykeln. 

Varför är min mens sen

Här är några av de vanligaste orsakerna som kan fördröja ditt månatliga flöde:

1. Graviditet

Om du är sexuellt aktiv är en utebliven mens ofta det första tecknet på graviditet. Det kan hända om du har oskyddat sex eller om preventivmedlet du använder misslyckas. 

När är den bästa tiden att ta ett graviditetstest hemma? Graviditetstest hemma kan användas redan första dagen efter din första uteblivna mens om du har en regelbunden menstruationscykel. Du bör också överväga att ta testet om din mens är försenad i 9 dagar eller mer. Om din cykel är oregelbunden, ta testet cirka 14 dagar efter ditt senaste oskyddade sexuella möte. En viktig anledning är att du sannolikt inte kan fastställa din exakta ägglossningstid. Om du får ett negativt testresultat och din mens fortfarande är sen efter en vecka, testa ett nytt graviditetstest - bara för att vara säker!

Kontrollera med din läkare om du har haft två negativa graviditetstest hemma och tror att du är gravid. Din läkare kan be dig göra ett blodprov och upptäcka graviditet. Om det kommer ut som negativt och fortfarande inte fått din mens, prata med din läkare och fastställa orsaken.

2. Hög stressnivå

Det är viktigt att notera att en hög fysisk och psykisk stressnivå kan påverka dina hormoner, vilket resulterar i en försenad mens. Dessutom kan din menstruationscykel bli längre eller kortare, men en kan även upphöra helt eller bli mer smärtsam.

Varje kvinna upplever stress på olika sätt, och dess effekt på menstruationscykeln är subjektiv. 

Ett utmanande arbetsprojekt, ett dåligt uppbrott eller att flytta till andra sidan landet kan påverka en kvinnas mens. Men samma situation kan också ha noll effekt på en annan kvinna. Det vill säga att ha en dålig hårdag eller att välja vad man ska titta på på Netflix hör inte till situationen.

Vår kropps respondssystem för stress är rotat i en del av hjärnan som är ansvarig för att reglera menstruationen - hypotalamus. Hjärnstrukturerna som kallas hypotalamus och hypofysen är en viktig del av ditt neuroendokrina system som styr menstruationscykeln. Hypothalamus sätter igång hypofysen att producera hormoner (östrogen och progesteron) som startar din menstruationscykel. 

Några exempel på stor stress är:

 • En närståendes död
 • Gifta sig eller skiljas
 • Flytta 
 • Allvarlig sjukdom eller skada
 • Tentor
 • Förlust

Här är några tips som hjälper dig att slappna av och ta din stress till en hanterbar nivå:

Öva själv -vård. Det betyder att ta hand om ditt välbefinnande och din lycka. Ta ett bad, tänd ett ljus, spela tv-spel eller mysa till en bra bok.
Ät en hälsosam kost. Öka ditt intag av färsk frukt, grönsaker och nyttiga livsmedel.
Bli aktiv. Prova träning som promenader, yoga, löpning eller simning.
Skratta mer. Att titta på söta djurvideos hjälper
Få tillräckligt med sömn. Att få 7-8 timmars sömn säkerställer att du är väl utvilad.

Det är mycket normalt att missa mens en gång när man går igenom en mycket stressig situation. MEN om du är ständigt stressad och missar mer än en period, överväg att besöka din vårdgivare. Det är ännu viktigare att söka en professionell åsikt om du nyligen har upplevt en traumatisk situation.

3. Extrem viktminskning

Om du har låg kroppsvikt eller är undernärd, saknar den fett och andra viktiga näringsämnen för att producera hormoner som det ska. Detta innebär att din kropp ändrar reproduktiva hormonnivåer och går in i ett överlevnadsläge och eliminerar ägglossning. Detta resulterar i en sen eller utebliven mens. 

Vanliga hälsoproblem kopplade till vikt och oregelbunden mens inkluderar ätstörningar som anorexi och bulimi. Det finns även andra orsaker till snabba viktförändringar som sjukdom, medicinering eller kostförändringar.

Om du har missat en eller flera mens tillfällen efter att ha gått ner mycket i vikt på kort tid bör du överväga att prata med en dietist eller läkare. De kan hjälpa till att komma med en måltidsplan eller ge råd om att få i sig lämpliga mängder vitaminer, mineraler och näringsämnen för att återställa din kropps hälsa. Vanligtvis kommer viktökning att hjälpa din menstruation att återvända och reglera din menstruationscykel. 

4. Fetma och viktökning

Precis som låg kroppsvikt kan göra att en kvinna missar sin mens, kan både viktökning och fetma påverka din menstruationscykel avsevärt. Grundläggande kolesterolföreningar i fettceller kan förändras till en typ av svagt östrogen som kallas östron. Dessa extra fettceller hos överviktiga eller feta kvinnor är som små östrontillverkningsfabriker, som har en östrogen effekt på körtlar. Överskott av östrogen kan leda till blödningar eller menstruationsrubbningar. 

Fetma och sena eller uteblivna menstruationer kan också signalera att en kvinna har ett medicinskt tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Det rekommenderas att kontrollera med en läkare. Det är bra att vara medveten om att en stor viktökning påverkar din hormonproduktion. Detta kommer potentiellt att ändra periodens regelbundenhet och längd.

5. Strikt träning

Regelbunden träning kan göra underverk för hälsan. Men att överdriva är en annan historia. En överdriven träningsrutin kan orsaka en sen mens – åtminstone tillfälligt. 

Kvinnor som tränar flera timmar om dagen förbränner en enorm mängd kalorier. När du bränner för många kalorier har din kropp inte tillräckligt med energi för att hålla alla sina system igång. Stressen din kropp genomgår från intensiva fysiska aktiviteter kan påverka hormonerna som ansvarar för din mens. Det är med andra ord din kropps sätt att säga till dig att den inte har tillräckligt med resurser för att stödja en graviditet. 

Mensen brukar bli normal så fort du minskar träningsintensiteten och ökar det dagliga kaloriintaget. Om du är en professionell idrottare, överväg att se en läkare som är specialiserad på idrottsmedicin. Läkaren kommer att ge dig råd om hur du bibehåller prestationsförmågan och regelbunden mens. 

6. Ändringar i schemat

Det kan verka trivialt, men schemaändringar kan kasta av sig din inre kroppsklocka. Om ditt schema är fullbokat - arbetsskiften ändras ofta från dagar till nätter, reser över landet (du jetsetter, du!) - kan din kropp bli förvirrad. 

Varför är min mens sen

En schemaändring kommer sannolikt inte att leda till att du missar mens helt, men det kan förändra din menstruationscykel. Du kan blöda tidigare eller senare än förväntat. Den goda nyheten är att detta är tillfälligt. Ge din kropp tid att anpassa sig. Din mens kommer att återupptas när din kropp anpassar sig till schemat.

7. Kost- eller livsstilsförändringar

Att äta för mycket kryddig mat ett par nätter i rad kommer inte att påverka din cykel nämnvärt. Däremot kan en ihållande kostöversyn påverka ditt månatliga flöde. I allmänhet säkerställer bra näring att du får i dig tillräckligt med kalorier för att din kropp ska fungera normalt. En kostförändring som resulterar i extrem viktökning eller viktminskning kommer att påverka din mens negativt.

Rökning och överdrivet alkoholintag gör menstruationerna oregelbundna och ändrar tidpunkten. Det är viktigt att känna till din baslinje. Lär känna din kropps rytmer och vad som är normalt för dig.

8. P-piller

Hormonella p-piller innehåller gestagen eller en kombination av gestagen och östrogen för att kontrollera menstruationscykeln. De reglerar hormonella fluktuationer för att stoppa ägglossningen och förhindra graviditet. Hormonella preventivmedel inkluderar:

Varför är min mens sen
Orala preventivmedel Även känd som p-piller, tas varje dag
P-plåster Ett klistermärke som sätts på huden och byts ut varje vecka
Injicerbart preventivmedel Ett spruta din läkare ger dig var tredje månad
Vaginalring En ring -formad enhet placeras i slidan, byts en gång i månaden
Preventivmedelsimplantat En liten och flexibel stav placeras under överarmens hud av en läkare
Hormonell intrauterin enhet (IUD) En läkare placerar en T-formad enhet inuti din livmoder

Vissa hormonella preventivmedel kan orsaka abstinensblödning eller falsk menstruation. Abstinensblödning uppstår på grund av en minskning av hormonnivåerna i kroppen. "Mensen" är vanligtvis lättare och annorlunda än mensen du hade innan du tog p-piller. Blödningen sker när du har din hormonfria vecka med p-piller, ring eller plåster. Kontinuerlig användning av preventivmedel utan den hormonfria veckan kan resultera i en del ljusa fläckar eller ingen mens.

9. Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS är en av de vanligaste hormonella störningarna bland kvinnor. Oregelbunden eller frånvarande mens är ett vanligt inslag i detta tillstånd. Även om symtomen varierar, tenderar kvinnor med PCOS att ha en obalans av reproduktiva hormoner. 

Kvinnor med PCOS har inte ägglossning regelbundet. Som ett resultat av detta, dina mens: 

 • är lättare eller tyngre än vanliga mens
 • oregelbunden
 • försvinner

Andra PCOS-symtom inkluderar:

 • överskott av ansikts- och kroppsbehåring
 • små cystor utvecklas på äggstockarna
 • viktökning eller svårigheter att gå ner i vikt
 • ansikts- och kroppsakne
 • mörka fläckar på huden, vanligtvis på nacken
 • tunnare hår eller manlig skallighet

Inte för att skrämma dig, men frånvarande mens under fertila år kan orsaka livmodercancer om den inte behandlas på rätt sätt. 

10. Perimenopause eller tidig klimakteriet

Perimenopause är övergången från de reproduktiva åren som leder till klimakteriet. Det börjar vanligtvis i mitten eller slutet av 40-talet till 55 år. Perimenopause kan pågå ett år eller två eller flera år innan mensen slutar helt. Under denna tid kan din menstruationscykel vara överallt. Det kan vara 25 dagar en månad och 29 dagar nästa.

Det första tecknet på perimenopause är utebliven menstruation. Många kvinnor upplever detta. Du kan hoppa över en period på 1 månad och komma tillbaka på rätt spår under de följande 3 månaderna. Eller så kanske du missar mens 3 månader i rad, och den kommer sedan oväntat, ofta lättare eller tyngre än du är van vid. Äggtillförseln krymper, vilket resulterar i utebliven eller sen mens och så småningom ingen menstruation.

Förutom sen eller utebliven menstruation, kommer perimenopausen med andra symtom som:

 • värmevallningar
 • sömnlöshet eller sömnsvårigheter
 • nattliga svettningar
 • humörsvängningar
 • torrhet

11. Ungdom

Det är helt normalt för tonåringar att uppleva försenade eller uteblivna menstruationer. Mycket sällan kommer unga kvinnor som börjar blöda omedelbart ha en 28-dagarscykel varje månad. Graviditet finns inte på kartan om du inte är sexuellt aktiv. Om du haft sex någon gång, är det en annan historia.

Tonåringar har en omogen hypotalamus-hypofys-ovarieaxel (HPO). HPO-axeln hänvisar till det hormonsystem som reglerar ägglossning och menstruationscykler. För det mesta tar det några år för HPO-axeln att mogna och reglera perioder. 

Observera att din kropp fortfarande växer och anpassar sig som tonåring. Dina hormoner klurar fortfarande på sin grej. Vanligtvis är din mens jämn och mer förutsägbar i slutet av tonåren och tidiga tjugo åren. För en stressfri period i skolan kanske du vill testa ICONICA period trosor. Superbekväm, läckagesäker och viktigast av allt, du är fri att röra din kropp och umgås med dina vänner utan att oroa dig!

12. Sköldkörteltillstånd

Din sköldkörtel är en fjärilsformad körtel i nacken. Sköldkörteln producerar hormoner som hjälper till att reglera många aktiviteter i din kropp, inklusive din kropps ämnesomsättning och menstruationscykel. En överaktiv eller underaktiv sköldkörtel kan vara en av orsakerna till sena eller uteblivna menstruationer.

En störd menstruationscykel är vanligtvis resultatet av en obalans i sköldkörtelhormon. När hormonnivåerna är för låga eller för höga orsakar det långvarig menstruationsblödning, anovulatoriska cykler (cykler utan ägglossning) och oregelbunden mens. I vissa fall kan sköldkörtelsjukdom också orsaka amenorré, där mens försvinner i flera månader.

Sköldkörtelproblem behandlas vanligtvis med medicin. Mensen kommer sannolikt att återgå till det normala efter behandlingen.

13. Medicinering

Vissa andra mediciner kan orsaka sen mens, förutom hormonella p-piller. Det är obestridligt att receptbelagda läkemedel kan ha negativa effekter på våra kroppar.

För att nämna några, antidepressiva medel, antipsykotika (för att behandla psykiska problem), kortikosteroider (en typ av antiinflammatoriska läkemedel) och kemoterapiläkemedel. Kemoterapiläkemedel kan till exempel ibland stoppa din mens helt och hållet. Antidepressiva medel kan också orsaka att kvinnor får menstruationsrubbningar som mensvärk, kraftiga blödningar eller sena mens som biverkningar.

14. Sjukdom

Vår kropp är fantastisk. Den gör saker som alla är sammanflätade på något vis. När ett system inte fungerar så bra som det borde påverkas de andra också. 

Sjukdomar som lunginflammation, colon irritabile, hjärtinfarkt, hjärnhinneinflammation eller njursvikt kan resultera i snabb viktminskning, näringsbrist eller hormondysfunktion. Effekten av hormondysfunktionen kan leda till menstruationsrubbningar. Det är som ett spel för överlevnad. Menstruationscykeln är sannolikt den första som stängs av för att få fart på kroppen igen.

Andra kroniska tillstånd som kan påverka din menstruationscykel:

 • Sköldkörtelsjukdom
 • Diabetes
 • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
 • Sjukdomar i binjuren Cystor i
 • Leverdysfunktion
 • Hantera

Hantera sen mens på ett naturligt sätt

Varför är min mens sen

Att leva en hälsosam och balanserad livsstil är i allmänhet nyckeln till en regelbunden mens. Låt oss titta på några naturliga metoder du kan prova för att få ett jämnt flöde.

 1. Att träna yoga 35 till 40 minuters yogapass om dagen, 5 gånger i veckan, kan hjälpa till att reglera hormoner och menstruationscykler. Som en bonus hjälper det också till att minska premenstruella symtom.
 2. Att bibehålla en hälsosam vikt säkerställer att din kropp har alla de näringsämnen den behöver för att upprätthålla normala kroppsfunktioner, inklusive regelbunden mens.
 3. Regelbunden träning kan hjälpa till att kontrollera vikten. Detta reglerar i sin tur mens och minskar smärta före och under mens.
 4. Skaffa ditt D- och B-vitamin för att behandla oregelbunden menstruation.
 5. Att dricka 1/8 kopp äppelcidervinäger dagligen kan hjälpa till att reglera menstruationen, särskilt för kvinnor med PCOS.

Vanliga frågor

När bör jag oroa mig för en sen mens?

En utebliven mens utan graviditet handlar om när du får oväntade blödningar, cykeln har stannat (trots att den varit regelbunden innan), mens är tung och smärtsam. Rådgör med en läkare. Beroende på diagnosen kommer din läkare att rekommendera livsstilsförändringar eller mediciner.

Hur vet jag om min mens är sen eller om jag är gravid?

Om du är sexuellt aktiv kan ett graviditetstest i hemmet vanligtvis avgöra graviditet på den första dagen av en sen mens. Alternativt kan du ta ett blodprov med din vårdgivare för ett mer exakt resultat. Om båda testerna är negativa kan det finnas underliggande problem. Prata med din läkare.

Kan mens försenas med 7 dagar?

Att missa en dag eller två är helt normalt. Det finns dock kvinnor som missar sin mens med 7 dagar eller veckor. Många faktorer kan orsaka en sen menstruation. Om din mens är obefintlig under 3-6 månader bör du rådfråga en läkare.

Vad ska jag göra om min mens är sen?

Du kan börja med att utvärdera din livsstil och se om andra möjliga orsaker till att din mens är sen finns. En sen mens kan vara känslomässigt. Försök att inte dra förhastade slutsatser förrän du får reda på vad som verkligen händer.

Hur kan jag hålla koll på min mens?

Använd en kalender eller en mensspårningsapp för att markera när du blöder. På så sätt kan du veta när din nästa mens är eller om du är sen. Förutom att hålla reda på din mens kan du också inkludera information som hur mycket du blöder, hur mycket smärta du har och hur du känner dig känslomässigt.

Sista tankar

Om du håller reda på din mens noggrant kommer du att märka direkt om något är konstigt. Det är bra att föra mensdagbok i en kalender eller en mensapp. Att spåra menstruationscykeln är så mycket lättare i den digitala tidsåldern. Att registrera din mens kan ge användbar och värdefull information för dig och din läkare - om det behövs. 

I slutet av dagen har alla olika cykler. Vi råder dig att prata med din läkare eller ob-gyn om din sena mens om de påverkar din vardag. De kan ge värdefull insikt och hjälpa dig att lugna dig. 

Vi skulle älska att höra från dig! Dela med oss ​​av din erfarenhet av att hantera sena eller uteblivna mens.

Tillbaka till blogg