Varför är mitt menstruationsblod brunt eller svart? Bör jag vara orolig?

Varför är mitt menstruationsblod brunt eller svart? Bör jag vara orolig?

Du är troligtvis inte en nybörjare när det gäller att få din mens. Du känner till detaljerna i din cykel (till exempel hur du ska hantera mensvärk eller varför din mens är sen).

Men det är fortfarande lite skrämmande när mensblodet börjar bli brunt... eller svart.

Innan du hamnar i en spiral av oändliga frågor är det viktigt att veta att menstruationsblod kan ha olika färg och konsistens – och att det fortfarande är normalt! Men vi vet att du är nyfiken och att du kommer att söka runt lite på internet. 

Varför är mitt menstruationsblod brunt?

Det är troligt att du har googlat "vad betyder det om mitt mensblod är brunt" och vi är glada att du hittade oss! Här är en artikel för att förstå varför ditt mensblod ser mer brunt än rött ut. Vi kommer också att titta på olika färger på mensblod och deras betydelse, hur mycket blod under din mens, och när det behövs uppsöka en läkare.

Innehållsförteckning:

 • Varför är mitt menstruationsblod brunt?
 • Din menstruations blodfärg och dess betydelse
 • När är brunt mensblod inte normalt?
 • Blodkonsistens och blodproppar i menstruationsblodet
 • Vanliga frågor

Varför är mitt menstruationsblod brunt?

Innan du får panik: brunt menstruationsblod är vanligtvis normalt. Det är normalt att mensblodet är brunt, mörkbrunt eller till och med svart i de flesta fall. MEnsen varierar på många sätt – konsistens, färg och tyngd. Om ditt mensblod är brunt vissa dagar kan du att vara lättad över att veta att det vanligtvis inte är något att oroa sig för. 

Så vad betyder brunt mensblod? Här är några möjliga orsaker:

Oxidation

Blodet ändrar färg när det utsätts för syre. Tänk på när du råkar skära dig i fingret eller huden - det kommer ljusrött blod ur ett färskt sår. Du lägger ett bandage över det, och när du tar bort det dagen efter eller två dagar senare är blodfläckarna inte lika klarröda längre. 

Blod som har varit i kontakt med luft genomgår en process som kallas oxidation, vilket gör det brunt. Om du vill bli mer vetenskapligt lagd så sker färgförändringen när plasman i blodet avdunstar i luften och lämnar det bruna hemoglobinet kvar. Oxidation kan vara den vanligaste boven, men det är inte den enda orsaken till att du ser mörkare blod.

Din cykel har precis börjat eller avslutas

Det är troligare att menstruationsblodet har en brun färg den första dagen av blödningen – det kan finnas lite blod kvar från din tidigare cykel. Andra gånger ser du det mot slutet av din cykel när ditt flöde inte är lika rikligt. Enkelt uttryckt innebär ett långsamt blodflöde från livmodern att det har mer tid på sig att oxidera och bli brunt. När blodet strömmar snabbare och tyngre är det tvärtom mer sannolikt att färgen blir ljus eller mörkröd.

Hög järnförbrukning

Om du får i dig mycket järn – från kosttillskott, mycket rött kött eller mörka bladgrönsaker så kan din mensblodfärg bli mer brun. Tro det eller ej, men om du har mer järn i blodet kan det förstärka oxidationsprocessen. 

Kanske har du inte längre mens (tack och lov!) eller så har du druckit många glas grön smoothie. Därför behöver inte lite brunt blod med en regelbunden cykel vara ett dåligt tecken.

Hormonella p-piller

En av de vanligaste biverkningarna av p-piller är mellanblödningar, även känd som lätt blödning mellan menstruation eller genombrottsblödning. Kvinnor kan uppleva mellanblödningar mellan menstruationerna när de tar p-piller. Mellanblödningar uppstår eftersom din kropp tar tid på sig att anpassa sig till östrogen- och progesteronhormonerna i pillren. Bruna flytningar är mycket vanliga under de första tre till sex månaderna när man tar orala preventivmedel och de försvinner av sig själv.

Kvinnor som ofta får genombrottsblödningar (mellanblödning mellan menstruationerna) brukar ofta:

 • röka
 • inte ta sin preventivmedel konsekvent
 • använder p-piller för att hoppa över sina menstruationer
 • nyligen har använt akut preventivmedel (dagen efter-piller)

Om den bruna mensen eller flytningen är kopplad till genombrottsblödning kan du överväga att göra följande:

 • sluta röka
 • ta p-piller varje dag enligt anvisningarna
 • planera in din menstruation med några månaders mellanrum. Gör så här om du tar piller för att hoppa över mensen
 • vänta ut det (biverkningarna försvinner med tiden)

Tidig graviditet

Brunt blod kan förekomma i det mycket tidiga skedet av graviditeten – ofta kallat implantationsblödning. Implantationsblödning definieras som en liten mängd fläckar eller blödningar som inträffar 10-14 dagar efter att det befruktade ägget fäster vid livmoderslemhinnan. Denna blödning är lättare än en typisk menstruation och blodet kan vara brunt.

Lochia

Efter en förlossning kallas den mörkröda eller bruna flytning som kvinnor vanligtvis upplever för lochia. Det kallas också allmänt för postpartumblödning. Lochia är ingen anledning till oro. 

Om du har fött barn under de senaste sex veckorna är det kroppens sätt att göra sig av med överflödigt blod och vävnad från livmodern. Det kan förekomma i små mängder dagligen eller bara ibland. Lochiaflödet är kraftigt de första dagarna efter förlossningen. Mängden minskar gradvis med tiden (puh!).

Lochia är blod, så det kommer att lukta lite. Det viktiga är att om lukten är obehaglig eller illaluktande kan du behöva medicinsk hjälp. Om det åtföljs av smärta i buken kan det vara ett tecken på infektion i livmodern.

Missfall

Ett missfall är hjärtskärande, särskilt om du försöker få barn. Det inträffar när fostret slutar utvecklas och inte passerar genom din livmoder på (minst) fyra veckor. 

Vissa kvinnor får kraftiga, ljusröda blödningar och koagulering. Andra får mörkbruna fläckar eller måttliga blödningar. "Utsöndringen" är egentligen gammalt blod som har legat i livmodern en tid och som långsamt kommer ut.

Blödning kan vara ett tecken på missfall, men inte för alla. Blödning av vilken färg som helst när du är gravid är inte alltid en anledning till oro. Graviditeten är olika för varje kvinna. Det är dock bra att höra av sig till din läkare om du ser blod under din graviditet.

Klimakteriet

Kvinnor som är i klimakteriet kommer att märka bruna flytningar i slidan. Bruna fläckar efter klimakteriet är vanligtvis ett tecken på att blod blandas i flytningarna. 

Det är förväntat under detta skede så länge du inte upplever andra onormala symtom. I allmänhet börjar klimakteriet när det har gått 12 månader sedan du fick din sista menstruation. Men då bör det inte längre förekomma några blödningar eller bruna flytningar.

När är brunt mensblod inte normalt?

Nu när vi vet vad normalt brunt menstruationsblod är, så är det viktigt att veta när det är ett tecken på problem eller inte. Rådgör med din läkare om du upplever något av följande tillsammans med brunt blod:

 • mensen varar längre än 7 dagar
 • menstruationscyklerna är kortare än 24 dagar eller längre än 38 dagar
 • bröstsmärta eller andningssvårigheter under eller efter menstruationen
 • svåra kramper under din menstruationscykel
 • utebliven menstruation i mer än 3 – 6 månader (inte gravid eller ammar)
 • yrsel, svaghet eller trötthet
 • blödning mellan menstruationer eller utanför menstruationscykeln.
 • blödning efter samlag
 • blödning efter klimakteriet
 • Mensblodklottar (koagulerat blod) som är större än 2,5 cm
 • hög feber i samband med menstruation
 • kramper eller ovanlig smärta i slidan eller i underlivet
 • blod eller flytningar har en illaluktande lukt
 • kraftig blödning utöver det normala flödet
 • Bruna flytningar efter insättning av en intrauterin spiral (IUD) för preventivmedel

Om du får brunt flöde mellan dina menstruationer kan det vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd, till exempel polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). PCOS uppstår när din kropp producerar för mycket testosteron. Överdrivet testosteron gör att dina äggstockar blir mer framträdande och växer onormalt.

PCOS kan också hindra äggstockarna från att producera ägg. När detta händer bygger livmodern upp sin normala slemhinna men avlägsnar den inte under menstruationen. Istället kan du ha mycket lätta menstruationer och blöda mellan menstruationerna med mörkbrunt blod eller flytningar. Andra symtom på PCOS är:

 • oregelbundna cykler eller utebliven mens
 • viktökning
 • onormal hårväxt, vanligtvis i ansiktet, på bröstet, ryggen eller skinkorna.
 • akneutbrott, fet hud
 • gallring av håret och håravfall från huvudet
 • flera cystor på äggstockarna
 • infertilitet, svårigheter att bli gravid (oregelbunden ägglossning eller utebliven ägglossning).

Din menstruations blodfärg och dess betydelse

Menstruation är olik för varje kvinna. En sak som är gemensam är dock hur färgen på mensblodet varierar under menstruationens gång. Det är klarrött just nu medan det är brunt eller svart andra gånger.

Tro det eller ej, men det är inte ovanligt att du upplever olika färger på ditt menstruationsblod.

En kvinnas blodfärg på mensen kan ge viktig hälsoinformation. Faktorer som hälsotillstånd och hormonella förändringar kan också påverka menstruationsblodets färg och konsistens. 

Varför är mitt menstruationsblod brunt?

Mitt menstruationsblod är svart

"Varför är mitt mensblod svart?" undrar du när du observerar din mens blodfärg.

Svart blod är inte nödvändigtvis en anledning till oro. Det kan förekomma i början eller slutet av en kvinnas menstruation. Det kan också vara ett tecken på gammalt blod. Ibland kan blodet ta extra lång tid på sig att lämna livmodern; för att de oxiderats. Den röda färgen ändrar nyans från mörkrött eller brunt och slutligen svart. Färgen kan se ut som kaffesump.

Svart blod kan också tyda på en blockering i slidan. Det kan vara ett tecken på att ett främmande föremål har fastnat i slidan. Blockeringar kan uppstå om du sätter in en andra tampong innan du tagit ut den föregående eller glömmer bort en i slutet av din mens (ups!). Andra symtom på en vaginal blockering är:

 • illaluktande eller stinkande flytningar
 • problem med att kissa
 • svullnad eller utslag runt könsorganet
 • feber
 • Klåda, svullnad eller obehag i eller runt slidan.

Det är mycket osannolikt att en vaginal blockering uppstår när du bär Iconica mensunderkläder. Du behöver inte tänka på att ta ut en tampong med de här underkläderna. Menstrosan är läckagesäker, bekväm och håller dig fräsch hela dagen. Vi är alla uppskattar en stressfri mens!

Mitt mensblod är mörkrött

När du ser mensblod som är mörkare rött, brunt eller svart kan det betyda att det är äldre blod eller att det flyter långsammare. För de flesta kvinnor blir blodet mörkare under hela cykeln. Enkelt uttryckt är det gammalt blod från de djupare delarna av livmoderslemhinnan som släpps ut och blödningen saktar ner. Du kan också se mörkrött blod från blodproppar. Blodpropparna anses normala om de inte är större än 2,5 cm (ett kvarts mynt).

Mörkrött är också vanligt när du får mensblod på kläderna och det har torkat ut. Bästa tipset är att blötlägga kläderna i kallt vatten för att förhindra att blodfläckarna fastnar. 

Varför är mitt menstruationsblod brunt?

Mitt menstruationsblod är klarrött

Klarrött blod är utmärkt - tänk tranbärsjuice. Det tyder på färskt blod och ett jämnt flöde! Mensflödet är vanligtvis kraftigare på den andra eller tredje dagen av menstruationscykeln eftersom livmoderslemhinnan avlägsnar sig snabbare. Den ljusa blodfärgen betyder att det är färskare blod; det har just passerat snabbt och nyligen. Eftersom de är färskt så hinner de inte oxidera innan de lämnar kroppen.

Det är mer troligt att du ser den klarröda färgen i början av din menstruation. En menstruation kan också börja med ljusröd blödning och mörkna mot slutet. En annan anledning till ljusare blod är när du har kramper. Kramper uppstår alltså när livmodern drar ihop sig och dessa sammandragningar leder till ett kraftigare blodflöde. 

Mitt mensblod är orange

Orange blod?! Ja. Den här färgen är så sällsynt och det pratas inte så mycket om den. Mensblod kan se orange ut när det blandas med livmoderhalsvätskan. Därför kan du se orangefärgat mensblod av samma skäl som du ser rosa blod. Det är ingen anledning till oro, men alla onormalt färgade eller ovanliga flytningar kan tyda på en bakteriell infektion eller en sexuellt överförbar infektion (könssjukdom). 

Vissa kvinnor får också orange eller rosa fläckar vid tidpunkten för misstänkt implantation. Implantation är det skede då ett befruktat ägg som har delat sig, förökat sig och förvandlats till ett kluster av celler som kallas blastocyst som fäster vid livmoderväggen.

Implantationen sker vanligtvis mellan 10 och 14 dagar efter ägglossningen. Det är inte alla kvinnor som upplever mellanblödningar av en implantation, men färgen på mellanblödningarna kan variera när det händer. Överväg att ta ett graviditetstest om du har mellanblödningar som inte blir till en menstruation. 

Mitt menstruationsblod är rosa 

Ett mycket rosa menstruationsblod tyder inte på något allvarligt. Det är vanligtvis blod som blandas med normal livmoderhalsvätska, vilket gör blodfärgen ljusare. Ditt blod kan upplevas rosa i början eller slutet av din menstruation. 

"Varför blir det ljusrosa blod när jag torkar mig men ingen mens?" Det betyder vanligtvis att du har en liten mellanblödning. Mellanblödning innebär blödningar som inträffar utanför din ordinarie menstruation. 

Rosa menstruationsblod kan också tyda på låga östrogennivåer i kroppen. Hormonella preventivmedel som inte innehåller östrogen eller perimenopaus är några av de vanligaste orsakerna till låga östrogennivåer. Andra tecken på låga östrogennivåer är:

 • humörsvängningar
 • värmevallningar
 • smärta under sex
 • Ömma bröst
 • oregelbundna eller utebliven menstruation

En sak att notera är om du får en vattnig, rosa flytning från slidan - och det händer oregelbundet. Om flytningen sker helt plötsligt och inte är relaterad till din menstruationscykel kan det vara ett tecken på livmoderhalscancer. Boka ett möte med din vårdgivare för att vara säker. 

Andra orsaker till rosa menstruationsblod är:

 • ohälsosam kost
 • drastisk viktminskning
 • Anemi, när antalet röda blodkroppar som cirkulerar i kroppen minskar.

Mitt menstruationsblod är grått

Grått eller grumligt flytningar kan vara kopplade till en infektion, till exempel bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är en typ av vaginal inflammation. Inflammationen orsakas av överväxt av "goda" och "skadliga" bakterier som finns naturligt i slidan, vilket rubbar den naturliga balansen. Andra tecken på infektion är bland annat följande 

 • feber 
 • dålig lukt 
 • smärta 
 • klåda

Om du är gravid kan gråa flytningar vara ett tecken på missfall. Vävnad som passerar från slidan kan vara grå i färgen. Oavsett vilket är det bäst att rådgöra med din sjukvårdspersonal i det här läget. 

Blodets konsistens och blodproppar i menstruationsblodet

Mensblod kan ändra konsistens och färg. Ditt menstruationsblod kan vara tunt och vattnigt den här månaden och tjockt och klibbigt nästa månad. Förändringar i menstruationsblodets konsistens är mycket vanliga i slutet av din menstruationscykel. Det kan tyda på att det finns mindre uppbyggnad i livmoderslemhinnan. 

Friskt menstruationsblod innehåller vanligtvis synliga bitar av livmoderslemhinnan. Små mängder vävnad eller blodproppar i blodet är inte oroväckande. Om du däremot upplever kraftiga blödningar eller stora blodproppar kan de vara ett tecken på menorragi. Menorragi är när en kvinna upplever kraftiga blödningar i mer än 7 dagar.

Varför är mitt menstruationsblod brunt?

Har du någonsin frågat dig själv: "Hur mycket blod förlorar du på din mens?" I genomsnitt förlorar en kvinna cirka 30 till 70 milliliter blod under sin menstruation, vilket motsvarar 2 till 5 matskedar. Sammanfattningsvis kan man säga att blodförlusten vid menstruation är ett intervall.

Lätt: mindre än 30 milliliter per månad

Normal: 30 till 60 milliliter per månad.

Tung: mer än 80 milliliter per månad

Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel svar på hur din mens ska vara. Varje kvinnas "normal" är annorlunda och unikt för dig.

Ofta ställda frågor

När ska jag vara orolig för brunt mensblod?

Bruna flytningar är vanliga och normala. Om du är orolig för att det kan vara onormalt eller fortsätta i mer än 2-3 månader. I så fall uppmanar vi dig att kontakta din vårdgivare.

Säger färgen på min mens något om min hälsa?

Ja, din menstruation är ofta en indikation på din allmänna hälsa. Förutom färgförändringar kan du också se efter förändringar i längd, tyngd, struktur och konsistens. Nyckeln är att hålla ett öga på vad som är normalt och inte för just dig.

Varför luktar mensblod?

Generellt sett kan en menstruation lukta lite, och det är helt normalt. Det kommer att finnas en lätt metallisk lukt från järn och bakterier. Men om blodet har en obehaglig eller illaluktande lukt kan det vara ett tecken på infektion. 

Vad ska jag göra om min mens är brun?

Om din mens är brun är det inget att oroa sig för. Prata dock med din läkare om blödningen inte liknar din vanliga menstruation och om du upplever ovanliga symtom. Det kan finnas underliggande problem.

Hur kan jag hålla koll på min mensfärg?

Du kan använda en anteckningsbok eller en praktisk och smidig app för mens uppföljning. På så sätt kan du hålla koll på din kropp och märka eventuella oregelbundna förändringar. Det ger värdefull information för dig och din läkare - om det behövs.

Avslutande tankar

Det är normalt att blodet har olika färger. Det betyder inte att det är något allvarligt. Kom ihåg att alla kvinnors mens är olika. Blodet kan ändra färg och konsistens från månad till månad eller till och med under en enda menstruation. Dessa förändringar kan påverkas av din kost, ålder, livsstil och miljö.

Det är viktigt att du lär dig vad som är normalt för dig. Det är inte ovanligt med brunt menstruationsblod. Det betyder dock inte att det ska ignoreras, särskilt inte om du har onormala symtom tillsammans med det bruna blodet. Vi uppmuntrar dig att ta upp eventuella bekymmer med din läkare eller gynekolog om din mensblodsfärg påverkar ditt liv avsevärt. De kan ge dig en utvärdering som kan hjälpa dig att lugna ner dig och ta itu med eventuella bekymmer om dina menstruationer och din sexuella hälsa.


Vi är alltid glada att höra från dig! Har du någonsin upplevt ovanliga färger i ditt menstruationsblod? Dela med dig av dina erfarenheter nedan.

Tillbaka till blogg